Opgeruimd staat netjes

Column door Eefke Peeters
dinsdag 5 juni 2018

Als je terugdenkt aan de mooiste plekjes waar je ooit bent geweest, dan hebben ze waarschijnlijk iets met elkaar gemeen. Ze waren schoon. Een strand kan nog zo mooi wit zijn, maar als het vol ligt met rommel is dát wat je ziet. Een bos kan nog zoveel prachtige heide of schitterende bomen hebben, maar ook hier geldt rommel vertroebelt letterlijk de schoonheid.

Nu beginnen overal de Avondvierdaagse weer. De Koninklijke Wandel Bond, Nederland Schoon en 123ZING hebben de handen ineen geslagen en zijn een campagne gaan opzetten om het vele zwerfafval tegen te gaan. Zo maken ze op een ludieke manier met een aanstekelijk lied ouders en kinderen bewust van het feit dat je rommel niet op de grond moet gooien. Ze hopen dat er minder zwerfafval op de route achterblijft.
Natuurlijk een goed initiatief waarvoor alleen maar voor geapplaudisseerd kan worden. Maar … ik heb nog een ander idee.

Misschien, heel misschien, moeten kinderen uberhaupt niet een rugzak vol met snoep meenemen! Sowieso, zijn ze een keer lekker gezond bezig ga je het compleet teniet doen met al dat snoep. Vooral als er zoveel lekkere en gezonde alternatieven zijn, juist als je aan het wandelen bent. Wat denk je van kersen, nootjes of schijfjes komkommer? Het is ook allemaal een kwestie van mindset denk ik. Als er kinderen kwamen spelen en ze vroegen om iets lekkers dan maakte ik een schaaltje met fruit waar ik dan ook wel eens blokjes kaas, rozijntjes of nootjes bij legden. Feest van kleuren, geuren en smaken. De meeste kinderen wisten niet hoe snel ze het op moesten krijgen. Een enkeling klaagde: 'Dat is niet iets lekkers, dat is fruit.'
Geloof me, ik ben echt geen doorgeslagen health freak, ik heb heus wel koekjes en snoepjes in huis en we drinken ook niet alleen maar groene thee. Maar ik ben wel supertrots als mijn dochter thuiskomt vraagt om iets lekkers en vervolgens dan een groene appel kiest.
En appels zijn ook superlekker toch? En bijkomend voordeel er zit geen plastic om heen dus je hebt geen zwerfafval. Lekker, gezond en schoon. Win-win-win!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie