Amo Cultura

Column door Eefke Peeters
dinsdag 29 mei 2018

Cultuur, wat is dat? Lastig uitleggen, dat is het! Cultuur is dat wat de mens schept. Het woord komt van het Latijnse cultura en is afgeleid van colere: bebouwen, bewerken, vereren, onderhouden. Heb je het over kunst dan is dat vooral bedoeld om te prikkelen, te inspireren. Maar ja, iedereen tikt anders en beauty is echt in the eye of the beholder. Ik zag pas een 'kunstwerk' waar men 3300 euro voor vroeg. Ik vond het zo afzichtelijk dat ik nog niet voor niets zou willen hebben. Superinteressant, wat de een grijpt vindt de ander vreselijk.

Wat is cultuur voor jou? Voor mij is het eigenlijk alles wat het leven mooi en leuk maakt. Muziek, theater, boeken en kunst. Als ik op vakantie ben zal ik ook nooit pindakaas meenemen of zin krijgen in een frietje met. Ik vind de 'cultuur' van een land ontdekken echt het mooiste van de reis. Behalve dan af en toe in Frankrijk waar ik toch wel heb geleerd door te vragen naar wat er op de kaart staat in plaats van kiezen wat ik ongeveer kan uitspreken. Zoals andouillette, brrr.
Sieraden, kleding en tassen ik vind dat allemaal het leukst als er maar een kleine oplage van is of beter nog maar een. Voor mij alleen. Met de handgemaakt, met liefde voor het ambacht.

Voelen jullie hem al aankomen? Voor het dertiende jaar op rij wordt in september de Dr. Peelen Cultuurprijs uitgereikt in de gemeente Boxmeer. Dat duurt nog even, maar tot 1 juli kan iedereen een persoon, team of organisatie voordragen die iets betekenen voor de cultuur in Boxmeer. En dat duurt niet meer zo lang. Dat kan eenvoudig door een formulier in te vullen op www.drpeelen.nl. Binnen 10 minuten heb je al een voordracht gedaan!

Als diegene de Dr Peelen cultuurprijs ook echt wint of de stimuleringsprijs dan winnen ze naast de ontzettende eer en het halen van de geschiedenisboeken ook nog een leuk geldbedrag.

Heb jij iets waar jij blij van wordt? Een schilderij, een lied, een tentoonstelling, een gedicht, een voorstelling, een festival, een boek, een beeld, een sieraad, een theaterstuk, een orkest, musea of wat voor jou dan ook cultuur betekent. Zoek dan even uit waar het vandaan komt en nomineer ze voor de Dr Peelen cultuurprijs, kleine moeite voor jou, ontzettende eer voor de potentiële genomineerde!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie