Dag Sinterklaasje

Column door Eefke Peeters
dinsdag 28 november 2017

Nog een weekje en dan kunnen we hem eindelijk weer uitzwaaien! Sint Nicolaas.

Waar kerstmis draait om samenzijn, familie en lieve tradities zoals de piek op de boom zetten en ieder jaar samen de boom versieren, lijkt Sinterklaas niets meer dan een inhoudsloze commerciële happening te zijn geworden. Waar reclames met zeikende kinderen die: 'Dit wil ik, dit wil ik! En oh nee, dit heb ik al! ' schreeuwen, de boventoon voeren.

Ik ben er wel klaar mee. Geef mij maar de Kerstman. Niet verzonnen en commercieel gemaakt door Coca Cola, welnee.
Overgekomen uit Nederland in begin 17e eeuw. Emigranten namen hem mee toen ze naar Amerika vertrokken en zijn naam werd Santa Klaus. Langzaam aan werd hij gemoderniseerd en verbeterd dit kwam mede dankzij de samensmelting met Father Christmas, dit is de Engelse versie en ouder dan onze eigen Sint, by the way. Deze man kwam bij mensen thuis en kreeg daar wat te eten en te drinken en zegende het land voor een goede oogst. Zo werd de Kerstman een combinatie van twee fijne heiligen. Je geeft hem melk met koekjes en bent een jaar lang braaf en wie weet brengt hij jou wat. Voor wat hoort wat! Beter dan valse liedjes zingen, elke dag je schoen zetten en heel het speelgoedwinkel boek omcirkelen.
Er is natuurlijk een onderzoek geweest en daaruit blijkt dat het vieren van Sinterklaas zonder cadeaus volgens de mensen die meededen nergens op slaat terwijl kerst zonder cadeaus geen enkel probleem blijkt te zijn. Dat zegt genoeg toch?
Mijn aversie tegen de Sint groeit ieder jaar. De hele zwarte Pieten discussie, de wel of geen kruis op de mijter discussie, de misleidende aanbiedingen en het feit dat ik pas kinderen zag die naar Piet toe renden. Niet vol verwachting en met een geopend handje of van mij part twee. Nee, ongeïnteresseerd en met geopende plastic tassen.

Pas nog een discussie met een vriendin:
'Maar Sinterklaas is veel leuker! Want daar moet je moeite doen voor je surprise.'
Ja, dat bedoel ik!
'Maar met Sinterklaas maak je flauwe gedichten in plaats van een kerstkaart met wensen erop.'
Ja, dat bedoel ik!
'Maar Sinterklaas heeft taai taai, marsepein en borstplaat!'
Ja, dat bedoel ik!

Ze keek en beet op haar lip.
'Maar vind je dan helemaal niks leuk meer aan Sinterklaas?
Jawel, ik krijg dit jaar kerstballen!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie