Kutjaar

Column door Antoinette Verstegen
woensdag 5 mei 2021


Wat zou je doen als je vervolgd wordt omdat je een ander geloof hebt of op een ander geslacht valt dan getolereerd?

Wat zou je doen als je moest kiezen tussen je kind weg te laten voeren, of je buren met hun drie kleine kinderen die ook niks verkeerds deden behalve een 'verkeerde' cultuur hebben?

Wat zou je doen, als je moest kiezen tussen vechten voor een dictator die elk mensenrecht met voeten treedt of op een wankel bootje vluchten naar ergens waar je hoopt dat het veiliger en rechtvaardiger is?

Dat zijn keuzes die bij de oorlog van ruim 75 jaar geleden hoorden, maar die ook nu nog teveel mensen moeten maken. En niet eens per se altijd heel ver weg.

Dit zijn vragen die we stellen bij deze herdenking. We herdenken om die keuzes nooit meer te hoeven maken. We vieren de vrijheid omdat we die keuzes niet hoeven te maken. En niet omdat we een jaar lang vrijheid ingeleverd hebben om kwetsbare mensen te redden en de zorg niet nog verder door z’n hoefjes te laten zakken.

Het was absoluut een kutjaar, maar alleen een onmens stelt afgelopen jaar gelijk aan de onmogelijke keuzes die we herdenken op 4 mei en de vrijheid die we vieren op 5 mei.