Slimme camera’s voor biodiversiteit! Slimme camera’s voor biodiversiteit!
Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Slimme camera’s voor biodiversiteit!

Geplaatst op: vrijdag 10 juni 2022


Lezing automatische monitoring van insecten in leestuin Bibliotheek Grave


Gebruik je wel eens een app om te weten wat voor bloemen of insecten je ziet? De apps herkennen dieren en planten aan de hand van een database. Wil je weten hoe dat werkt? En wat de voordelen ervan zijn? Benieuwd naar de mogelijkheden en ontwikkelingen in het definiëren en tellen van de beestjes om ons heen? Op donderdag 23 juni organiseren de Radboud Universiteit Nijmegen en BiblioPlus in de leestuin in Grave een lezing over dit onderwerp. Eelke Jongejans vertelt ons over automatische monitoring van insecten met slimme camera’s.

Een autoruit vol insecten. Niet lang geleden was dat heel normaal, maar nu is daar geen sprake meer van. Het gaat slecht met de insecten en dat heeft effect op de biodiversiteit. Insecten vervullen niet alleen een belangrijke rol voor onder meer bestuiving en decompositie van organisch materiaal, maar zijn ook belangrijk voedsel voor een groot deel van onze vogels en zoogdieren. 

Er zijn veel maatregelen mogelijk om de insecten een handje te helpen. Daarvoor moeten we de insectenstand wel eerst betrouwbaar kunnen meten. Eelke Jongejans van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft jarenlange ervaring met het tellen van insecten. “De huidige methodes zijn arbeidsintensief en worden daarom slechts op enkele plekken ingezet,” zegt Jongejans. “Dit levert betrouwbare data op, maar die is zeer lokaal”. Met slimme camera’s kan dat nu voor het eerst volledig automatisch gedaan worden. Beeldherkenning, de techniek achter de automatische camera’s, is getraind met duizenden foto’s van insecten van amateurs en professionals die de beelden op waarneming.nl beschikbaar stelden. 

De nieuwe camera’s kunnen op meerdere plekken tegelijk meten en slaan alles op. De pilot met 100 camera’s in Nederland levert nu al veel buitenlandse belangstelling op. Als de camera’s deze zomer betrouwbare data opleveren, is uitrol naar de rest van de wereld zeker mogelijk. Het Wereld Natuurfonds, een belangrijke sponsor van het project, onderstreept het belang van een wereldwijd netwerk van insectenmonitoring.


Wil je meer weten over de stand van zaken en dit onderzoek? Kom dan op donderdag 23 juni om 19.30 uur naar de leestuin In Bibliotheek Grave en verwonder je over de wetenschap! Aanmelden kan op: https://biblioplus.op-shop.nl/649/radboudlezing-automatische-monitoring-van-insecten-met-slimme-cameras


De toegang is €2,50 inclusief een kopje koffie of thee. Bibliotheekleden gratis.