Eline Driesse uit Cuijk test met het TU Delft Hydro Motion Team vliegende waterstofboot Eline Driesse uit Cuijk test met het TU Delft Hydro Motion Team vliegende waterstofboot
Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Eline Driesse uit Cuijk test met het TU Delft Hydro Motion Team vliegende waterstofboot

Geplaatst op: dinsdag 7 juni 2022


Eline Driesse van het TU Delft Hydro Motion Team werkt aan een vliegende waterstofboot. Van 6 tot 24 juni testen zij bij Jachthaven Drimmelen om de boot klaar te maken voor de race in Monaco. Ze zullen meedoen in de Open Sea Class van de Monaco Energy Boat Challenge, waar ze de potentie van waterstof willen demonstreren door daar wereldkampioen te worden. 

Een vliegende waterstofboot in één jaar 


In augustus is het team de uitdaging aangegaan om in één jaar een vliegende waterstofboot te ontwerpen, bouwen, testen en racen. Ze begonnen het jaar met weinig tot geen idee over hoe ze deze uitdaging moesten aanpakken, maar de studenten zaten vol enthousiasme. Al snel leerde het team om goed samen te werken om hun ambitieuze doel te bereiken; het winnen van de Open Sea Class van de Monaco Energy Boat Challenge.  


Vijf volle maanden besteedde het team aan het ontwerpen van de nieuwste vliegende waterstofboot. Het digitale ontwerp werd vervolgens in de productiefase omgetoverd naar een werkelijke boot Nu is de moeilijkste stap van het hele jaar aangebroken: het testen van de vliegende waterstofboot. Het testen van de boot gebeurt niet in Delft, maar bij de jachthaven in Drimmelen. Hierdoor moet het team veel gesplitst van elkaar werken, elke dag een deel van het team in Delft en een deel in Drimmelen. Het team maakt hierdoor lange dagen, overkomt problemen en verzint creatieve oplossingen, allemaal om te zorgen dat ze straks een competitieve boot hebben in Monaco. ‘Als wij laten zien dat het mogelijk is om binnen een jaar een vliegende waterstofboot te bouwen, kan de maritieme industrie het ook!’, zegt Eline vol trots. 


Wereldkampioenschap 

Het team werkt toe naar de race in Monaco van 4 tot 9 juli. Hier zullen ze meedoen aan de Open Sea Class, de klasse voor boten aangedreven door groene-energie. ‘Er zijn nog geen andere waterstofboten die meedoen aan deze klasse’ aldus Eline ‘wij laten zien wat er nu al mogelijk is met waterstof als groene brandstof. Het enige wat onze boot uitstoot is water!’. Tijdens de competitie wordt de boot op de proef gesteld op drie onderdelen: snelheid, manoeuvreerbaarheid en uithoudingsvermogen. Eline: ‘Het team doet er alles aan om op alle drie de onderdelen goed te scoren en zo wereldkampioen te worden, we kijken er ontzettend naar uit!’ 


Het Hydro Motion Team 

Het TU Delft Hydro Motion Team bestaat uit 25 studenten van elf verschillende studies aan de TU Delft. In één jaar tijd doorlopen de studenten van het team het gehele proces van ontwerpen, produceren, testen en tenslotte racen met een vliegende waterstofboot. Sinds de oprichting in 2005 probeert het team de maritieme sector te inspireren om schoner te varen. Het team is ooit begonnen met het maken van zonneboten onder de naam TU Delft Solar Boat Team. Vorig jaar is de switch gemaakt naar waterstof als brandstof en het huidige team is de mogelijkheden van waterstof verder aan het verkennen.