Vocht weren en schimmels bestrijden is een mooi vak! Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Vocht weren en schimmels bestrijden is een mooi vak!

Geplaatst op: dinsdag 1 oktober 2019


Geregeld komen wij beroepen of diensten tegen waarvan wij ons afvragen hoe leuk is dat vak?
Zoals bij de mannen van Lek-Tech, zij zijn gespecialiseerd in vochtwering, zoals gevels impregneren, kelders vochtvrij maken en ventilatie-oplossingen. We spraken met oprichter en eigenaar Frank van den Broecke over de mooie en minder mooie aspecten van zijn werk.

Iedere nacht de wekker zetten
‘Zoals in ieder vak heeft dat van ons ook voor- en nadelen. Zal ik met de nadelen beginnen? Het is soms bijna pijnlijk om te zien wat slechte ventilatie en het laat melden van bijvoorbeeld een lekke kelder kan doen met een huis of bedrijf. Maar het mooie van ons vak is dat dit grote nadeel door ons kan worden omgezet tot het grote voordeel van dit vak, namelijk het probleem oplossen!
Zo kwamen wij ooit bij mensen thuis met een lekkage in de kelder. Ze deden doodmoe de deur open, wat bleek? Het was een natte herfst en zij moesten iedere nacht de wekker zetten om de kelder met een speciale waterstofzuiger weer enigzins droog te maken. Ik had echt met ze te doen, gelukkig konden zij weer snel doorslapen nadat wij waren geweest. Soms is het probleem lastig en vraagt het de nodige tijd en bijzondere technieken en soms is een ogenschijnlijk groot probleem juist zo opgelost. Maar zoals met ieder probleem, hoe eerder je erbij bent, hoe beter het op te lossen is! In dit geval konden we met speciale injectietechniek de lekkages dichtpersen.’

Vocht liep langs de muren
Frank en zijn collega’s hebben al heel wat meegemaakt van behang wat los komt, tot volgelopen kelders en van vage klachten tot vocht wat van de muren afdruipt. De laatste is veelal te wijten aan verkeerde luchtvochtigheid. ‘Het ergste was denk ik wel bij een dame die vrij hoog in een flatgebouw woonde. Ik kreeg die melding binnen en had direct vraagtekens. Eén flatje met een vochtprobleem in dat hele complex, waar er toch echt moderne installaties zaten voor de juiste luchtcirculatie, dat is vreemd. Ik ging daar best nieuwsgierig naar binnen. Het duurde niet lang voordat ik het probleem had ontdekt. Bij de voordeur al. De bewoonster had alles, maar dan ook alles afgeplakt. De roosters, de ramen, tot en met de sleutelgaten. Ze was bang dat de lucht van buiten waar auto’s reden slechter zou zijn. Ik heb toen snel met haar samen alles verwijderd en uitgelegd hoe belangrijk ventileren is!’

Vak apart
Ieder vak is een vak apart, maar wat maakt dit vak dan zo apart?
‘Omdat het zo gespecialiseerd is. Het is ook niet iets wat je wilt worden als je opgroeit, het is iets waar je affiniteit mee blijkt te hebben en dan kun je het eigen maken. We zijn geen aannemer, maar dat lijkt soms wel zo als je de omvang van de klussen ziet. We zijn ook geen schilder, maar we coaten er wel op los met onze waterdichte producten. En we zijn geen stucadoors, maar we bezetten ook muren met mortel. Het heeft veel weg van vele beroepsgroepen in de bouwsector, maar bij ons komt er ook een stukje bouwfysica bij kijken. Het verschil tussen een goede en een slechte ‘vochtweerder’ is de kennis, ervaring én een stukje onderbuikgevoel.

Monumentale panden en kelderkamers

‘Wij werken geregeld in het Land van Cuijk en dan met name veel in Grave. Niet omdat daar de vochtigheid anders is, maar we hebben naar tevredenheid een aantal projecten betreffende mooie monumentale panden in de binnenstad mogen verzorgen. We hebben problemen opgelost en werken ook preventief door bijvoorbeeld gevels te impregneren. Wanneer het probleem constructief is kunnen wij het oplossen! Zo hebben wij bijvoorbeeld ook ervaring met specifieke projecten zoals wasstraten, parkeergarages en zwembaden.
Het verschil met deze regio ten opzichte van de grotere steden is: de kelder. Hier is een kelder echt ondergeschikt en wordt het, als deze al wordt gebruikt, ingezet als soort voorraadkast voor proviand. Terwijl in de stad de kelder echt een volwaardig vertrek is die soms als loungeruimte, soms als kantoor en soms als slaapkamer wordt gebruikt. Logisch want de vierkante meters zijn daar natuurlijk een stuk duurder. Wanneer je als die mogelijkheden ziet, dan ligt er nog wel een hele markt voor kelderideeën open hier in het Land van Cuijk.'

Tips voor thuis
'Naast iets leuks bedenken voor je kelder, is een goede tip: ventileren!
Wat belangrijk is om te weten is dat een huis altijd geventileerd moeten worden, 24 uur per dag. Of het nu een nieuw of oud huis is, ventileren moet. De meeste moderne woningen hebben hier goede systemen voor, maar ook dan is het zelf in de gaten houden of het ook echt goed werkt. Wanneer je bijvoorbeeld schimmelvorming hebt in de badkamer gaat er dus ergens iets mis. Dit is echt niet iets om je voor te schamen, want het hoeft niets met hygiëne te maken te hebben. Toch praten mensen er niet graag over op bijvoorbeeld feestjes, waardoor ze toch vaak laat bij ons aankloppen. Oudere woningen zijn vaak gevoeliger voor schimmels en lekkages omdat deze technisch minder goed in elkaar steken dan moderne nieuwbouw woningen.

Energie besparen
Men denkt vaak dat het geld kost wanneer je de verwarming aanzet en een raampje op een kier hebt staan. We stoken toch niet voor de mussen roept men dan?! Toch zit dit anders dan je zou verwachten legt Frank uit.
‘Wanneer je goed ventileert wordt de lucht droog en droge lucht kost minder energie om te verwarmen dan vochtige lucht. Zo simpel is het. Tegenwoordig heb je hele mooie producten hierin, bijvoorbeeld ventilatie units met warmte terugwinning. Slimme apparaten die zelf weten wanneer ze de lucht extra moeten verversen en met warmte terugwinning! Zo ben je op een duurzame manier altijd gegarandeerd van gezonde lucht in huis. Wanneer je een zichtbaar probleem hebt of twijfelt over jouw luchtvochtigheid, dan kun je op de website kijken voor meer info of contact opnemen. Wij komen graag een diagnose uitvoeren en geven vrijblijvend advies. '

Meer weten over Frank en over zijn bedrijf?
www.lektech.nl
advertentie