Monique van Hemert en Annette Molenaar van de afdeling Reizigers Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Monique van Hemert en Annette Molenaar van de afdeling Reizigers

Geplaatst op: donderdag 7 februari 2019


”Wij willen mensen goed voorgelicht, bewust en beschermd op vakantie laten gaan”

Reizigersverpleegkundigen Monique van Hemert en Annette Molenaar zijn bij de GGD Hart voor Brabant elke dag bezig met Gezond2 doet leven! Ze vaccineren hun cliënten - jong en oud - tegen ziekten als difterie, tetanus, polio, hepatitis A en B, rabiës, meningokokken, gele koorts, buiktyfus en kinkhoest. “Wij zorgen dat mensen zo gezond mogelijk op reis gaan en weer terugkomen”, reageren beide dames. “Dat lijkt eenvoudig, maar ons werk gaat verder dan vaccineren. Natuurlijk bereiden veel mensen zich goed voor op hun reis, maar net zoveel mensen staan niet of nauwelijks stil bij de risico’s die ze in het buitenland lopen. Sterker nog: soms weten ze niet eens waarnaartoe ze op vakantie gaan.”

Monique en Annette werken al heel lang als reizigersverpleegkundigen. Ze staan nergens meer van te kijken. “Zo kreeg ik een stel op bezoek dat begin november zou bevallen van hun eerste kindje”, vertelt Annette. “Ze wilden de baby tijdens de Kerstdagen laten zien aan zijn ouders die onder goede omstandigheden in Bangladesh wonen. Ik kon ze natuurlijk niet verbieden om te gaan, maar ik vertelde ze wel welke risico’s ze liepen door met zo’n jonge baby op reis te gaan. Bovendien gaf ik aan dat het slim was om eerst even af te wachten hoe de bevalling zou verlopen. Daarna is het aan de aanstaande ouders zelf om een verantwoorde keuze te maken.”

Totale vrijheid ervaren
Onvoorbereid op reis gaan, is volgens Monique en Annette een teken van deze tijd. “Mensen willen niks vastleggen”, licht Annette toe. “Totale vrijheid ervaren. Bovendien worden ze hier ook niet ziek, dus waarom zou dat daar wel gebeuren.” “Veel mensen willen van ons een bevestiging dat ze op reis kunnen”, vult Monique aan. “Waarom kan ik als zwangere vrouw niet naar Curaçao?, vroeg een cliënte. ‘Vanwege de zika-mug’, antwoordde ik. Die mug veroorzaakt zika-koorts, een infectie die schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ik kan cliënten alleen voldoende voorlichten en helder adviseren. Hopelijk maken ze daarna zelf een verstandige keuze. Op die manier dragen wij in de dagelijkse praktijk bij aan gezond denken én gezond doen.”

Oprecht zorgen maken

De dames maken regelmatig bijzondere dingen mee. Zoals die verlegen vrouw van rond de veertig, die op een ochtend de kamer van Annette binnenkwam. “Ze oogde heel zenuwachtig en vertelde me dat ze via internet in contact was gekomen met een man uit Nigeria. Inmiddels chatte ze al bijna een halfjaar met hem en nu was het zover. Ze ging eindelijk naar hem toe. Ik zag dat ze heel verliefd was, maar ook blind voor mogelijke risico’s. Het was duidelijk dat ze seks met hem ging hebben. Ik stelde haar voorzichtig een aantal vragen, zoals: Weet je waar hij woont? Wat stel je je voor van jullie contact? Ik gaf haar alle benodigde vaccinaties, ook tegen seksueel overdraagbare ziektes. En legde haar uit welke maatregelen ze verder nog kon nemen. Daarna moest ik haar laten gaan. Op zo’n moment kan ik alleen hopen dat ze naast ‘gezond denkt’, ook ‘gezond doet’. Dat is soms best moeilijk.”

Veel voldoening
Volgens Monique en Annette is het zaak altijd rustig te blijven en er echt te zijn voor mensen. “Veel cliënten bereiden zich natuurlijk wel goed voor. Dan is een gesprek heel kort, alhoewel ook zij soms nog niet van alle relevante zaken op de hoogte zijn. Andere cliënten komen hier al met de hakken in het zand binnen. ‘Mijn buurvrouw zegt dat ik alleen een dtp-prik nodig heb’, beginnen ze dan. Om ze dan goed beschermd de deur uit te laten gaan en dat ze je bedanken voor de goede zorgen en uitleg. Daar doen wij het voor. ”

“In de zorg gaat het vaak om zieke mensen. Wij houden ons bezig met een positief deel van de gezondheidszorg”, aldus Annette. “Wij bieden gezonde mensen de kans om het maximale uit hun leven te halen. Dat geeft veel voldoening.” Monique: “Zeker als mensen daarbij gezond denken én gezond doen. Dat ze hun vakantie goed voorbereiden, zich bewust zijn van de risico’s in het buitenland en openstaan voor onze adviezen. Wij willen mensen goed voorgelicht, bewust en beschermd op vakantie laten gaan. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.”

GGD Reizigerszorg: positieve preventie
Annette: “Wij bieden gezonde mensen de kans om alles uit hun leven te halen. Dat geeft veel voldoening.”
Monique: “Wij willen mensen goed voorgelicht, bewust en beschermd op vakantie laten gaan. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.”