Innovatieve kostenbesparende techniek Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Innovatieve kostenbesparende techniek

Geplaatst op: donderdag 7 september 2017


Op dinsdag 12 september a.s. om 10.00 uur wordt een zogeheten ‘smart pig’ getest in een riooltransportleiding van ca. 4,7 kilometer lengte tussen Grave en Reek (gemeente Landerd). De pers is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Aanmelden kan uiterlijk maandag 11 september 13.00 uur via smol@aaenmaas.nl. Het inspectietraject ligt tussen rioolgemaal Grave (Stadhouderslaan 1, tevens ontmoetingspunt) en rioolgemaal Wachthuis (de Steeg te Reek). Let op, bij hevige neerslag zal de inspectie op een ander moment worden uitgevoerd.

Smart pig voor kostenbesparing
Een pig is een plug van kunststof om persleidingen te reinigen. Een ‘smart pig’ is een intelligente pig met allerlei meetapparatuur. De nieuwe techniek moet het mogelijk maken rioolleidingen over de gehele lengte inwendig te inspecteren.

Peter van Dijk, lid Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas: “Leidingstelsels die afvalwater transporteren verouderen. Op dit moment controleren we deze leidingen steekproefsgewijs. Met meer inzicht in de daadwerkelijke staat van de leidingen, kunnen we de resterende levensduur veel beter bepalen. En daardoor beter keuzes maken ten aanzien van onderhoud en vervanging. Waterschap Aa en Maas beheert alleen al bijna 400 kilometer transportleidingen, we hebben het dus over slimmer investeren en mogelijk forse kostenbesparingen in Nederland”.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschapsbedrijf Limburg, waterschap Zuiderzeeland, Acquaint en waterschap Aa en Maas werken samen aan de ontwikkeling van deze inwendige inspectietechniek voor afvalwaterleidingen van asbestcement (AC). De deelnemende waterschappen willen graag een beter inzicht in de toestand van de leidingen. Dit is niet eenvoudig, omdat het leidingen betreffen die tijdens normale bedrijfsvoering op druk staan, waardoor er geen inspectieputten in aanwezig kunnen zijn. Een intelligente inspectierobot biedt hierbij een oplossing.

Innovatieve inspectietechnieken
In samenwerking met een aantal waterleidingbedrijven en onderzoeksinstituut Wetsus startte Acquaint in 2015 met de ontwikkeling van een intelligent pig die door moeilijk te inspecteren leidingen kan. Deze techniek is in 2016 commercieel beschikbaar geworden. De intelligent pig wordt nu verder doorontwikkeld voor het inspecteren van asbest cement afvalwaterleidingen, met geavanceerde ultrasone meettechnieken. Daarmee is deze innovatie wereldwijd uniek in zijn soort.
Zie ‘teaser’ film voor meer informatie: www.acquaint.eu

Voor meer informatie over het moment kunt u contact opnemen met Sebastian Mol, via smol@aaenmaas.nl of via 073-6156658.

Voor meer informatie over de technologie kunt u contact opnemen met Siemen van der Heide op 06-48581539.
advertentie