Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Straatsymfonieorkest brengt Cuba naar Sint Anthonis

Gratis optreden van Ricciotti ensemble

 

Waan je even in Cuba tijdens het gratis zomerconcert van het Ricciotti ensemble op 12 augustus in De Muziektuin van Sint Anthonis. De 42 enthousiaste jonge muzikanten van dit unieke straatsymfonieorkest zetten het publiek in vuur en vlam met de mooiste Cubaanse muziek. Samen met de Cubaanse jazzpianist Ramón Valle spelen ze bekend en minder bekend Cubaans repertoire van alle tijden in alle stijlen. Laat je opzwepen door een energieke descarga, schud de heupen los met een swingende salsa. Of geniet van deSimphonie Hollandaise van de Cubaans-Nederlandse Hubert de Blanck of Gershwins schitterende Cuban Ouverture. Ricciottiando en Cuba!

 

Het optreden van het Ricciotti ensemble, ook wel het meest onorthodoxe symfonieorkest van Nederland genoemd, staat in het teken van Cuba; een land met een rijke muziekcultuur waarvan we in Nederland slechts een fractie te horen krijgen. Speciale gast is pianist Ramón Valle, opgegroeid in het Cubaanse Holguín maar al jaren woonachtig in Nederland. De goedlachse Ramón weet met zijn charismatische podiumpresentatie binnen no-time het publiek om zijn vingers te winden. Hij staat bekend om zijn expressieve, virtuoze stijl: jazz, klassiek en Cubaanse muziek smelt hij samen tot een geheel nieuw genre, ondersteund door een onweerstaanbare groove. Begeleid door het Ricciotti krijgt zijn muziek een extra dimensie!

 

Van Cubaanse barok tot hiphop

Publiek maakt kennis met Cubaanse muziek, uit de concertzaal en van de straat, van vroeger en nu. “We gaan verder dan de stereotiepe salsa”, vertelt dirigent Leonard Evers. “We spelen bijvoorbeeld muziek van barokcomponist Esteban Salas y Castro en van hedendaagse Cubaanse componisten, zoals onze solist Ramón Valle. Daarnaast spelen we Cubaanse pop- en jazznummers en uiteraard veel populaire muziek 'van de straat'. Publiek kan heerlijk dansen op een authentieke son, conga, rumba en charanga of op de wat bekendere salsa en hiphop.”

 

Inzamelingsactie muziekaccessoires

Tijdens de zomertournee zamelt het Ricciotti kleine muziekaccessoires in die het orkest later dit jaar naar Cuba meeneemt waar het op tournee gaat. Iedereen die zelf iets over heeft of wil doneren, kan dit inleveren tijdens het concert. Denk aan muziekaccessoires als rieten, snaren, mondstukken, dempers en onderhoudsmaterialen. Deze worden uitgedeeld aan Cubaanse samenwerkingspartners zoals (jeugd)orkesten, muziekscholen, straatartiesten en kunstenaars.

 

Culturele uitwisseling

De zomertournee door Nederland maakt deel uit van een grotere culturele uitwisseling tussen het Ricciotti en Cubaanse organisaties. Om wederzijdse kennisoverdracht te stimuleren spelen twee jonge Cubaanse muziekstudenten van het Lyceum Mozartiano de la Habana mee in het orkest. Ook verstrekte het Ricciotti een compositieopdracht aan de Cubaanse componist José Víctor Gavilondo Peón wiens nieuwe werk tijdens de tournee in première gaat. Later dit jaar, in november, vertrekt het Ricciotti als eerste Nederlandse symfonieorkest uit de geschiedenis naar Cuba om workshops te verzorgen bij (jeugd)orkesten en (muziek)scholen en zo’n 25 optredens te geven in en rond Havana.

 

Tournee

Van 6 t/m 19 augustus is Ricciottiando en Cuba te horen door heel Nederland. In dertien dagen verzorgt het Ricciotti ongeveer 35 optredens door heel Nederland. De energieke, jonge musici spelen overal en voor iedereen en zijn tot alles in staat om nietsvermoedend publiek te verrassen met hun muziek. Geen concertlocatie is te gek: scholen, azc’s, buurthuizen, gevangenissen, ziekenhuizen, dorpspleinen, maar ook supermarkten, kermisattracties, koopgoten, veerboten en zelfs het vliegtuig.

 

Ricciottiando en Cuba

Ricciotti ensemble o.l.v. Leonard Evers

Ramón Valle, piano

12 augustus, 19.00 uur, Muziektuin, Sint Anthonis




Datum

12  zondag 12 augustus 2018 om 19.00 uur

Website en social links

www.ricciotti.nl www.youtube.com

Adres

Muziektuin Sint anthonis

Bosweg 28

5845 EB Sint Anthonis