Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Natuurwandeling Bergerheide

Struinen langs Driessenven, Rondven en Lelievennen


Dinsdag 18 juni [10.00-14.00 uur] KNNV Maasduinen, Driessenven, Rondven Lelievennen.

Vertrek: P-plaats speeltuin Nieuw Bergen, 110 meter ten noorden van de kruising Ontginningsweg – Ceresweg 12. 5854PK Bergen

Iedereen is welkom. Eten en drinken mee voor de picknick. Excursie leider Jan Nillesen 0485 574780

Een tocht door de rivierduinen, langs Rondven Lelieven en Driessenven. We ontmoeten de schaapskudde op de heide en trekken langs ouderwetse akkers met boekweit, rogge en haver.

Het Driessenven was sinds de 9e eeuw een moerassig laag gebied. In de 20e eeuw werd het ven ontgonnen ten behoeve van landbouw. Sinds 1986 zijn de landbouwpercelen niet meer in gebruik. De laagte vulde zich in korte tijd weer met water.


Duinen in Limburg, dat verwacht je niet zo snel. De Maasduinen zijn dan ook rivierduinen. Deze duinen langs de Maas zijn bijna allemaal met bos begroeid. Bebossen was de enige manier om de omliggende akkers en weidegronden tegen het stuivende zand te beschermen.


Het resultaat is een glooiend lint van duinen, verwilderde bossen, stukjes heide, akkers, stuifzanden en blinkende vennen langs de oostoever van de rivier.


De Maasduinen ontstonden aan het eind van de laatste ijstijd, toen Rijn en Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. In droge periodes blies de westenwind het rivierzand tot stuifduinen op. Niet zo lang als de duinenrij aan de Noordzee, maar verder doen deze rivierduinen niet onder voor hun grote broers aan de andere kant van het land. In het golvende landschap duiken soms plotseling flinke heuvels op.

Datum

25  dinsdag 25 juni 2024 om 10.00 uur

Website en social links

nijmegen.knnv.nl

Adres

KNNV Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging

Ontginningsweg 1 Speeltuintje

5854 PK Nieuw Bergen