Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Lezing Het levend Archief georganiseerd door IVN Cuijk, Boxmeer en Grave

In rap tempo verdwijnen plantensoorten uit ons land. Alle plantenliefhebbers kennen dit fenomeen, zo ook Joop Schaminée. Hij staat aan de wieg van het idee van het Levend Archief.


Het Levend Archief wil een nationale collectie van wilde plantenzaden opbouwen om zo soorten en hun genetische eigenschappen veilig te stellen. Van de 1.500 wilde plantensoorten is meer dan een derde bedreigd met uitsterven.

Planten als kievietsbloem, muurbloem en karwij staan als ”ernstig bedreigd” op de bekende Rode Lijst. Tot die categorie behoren nu 71 soorten. Tel je daar de planten met de status ”bedreigd” of ”kwetsbaar” bij, dan is het zonneklaar dat er dringend wat dient te gebeuren.


In het Levend Archief werkt een consortium van partijen samen, waaronder de universiteiten van Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Wageningen, Science4Nature, Naturalis, Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging, Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen, Stichting Nationale Plantencollectie, Stichting FLORON, Centrum voor Genetische Bronnen in Nederland, Ecologisch Adviesbureau Maes, Ecologisch Adviesbureau Natuurbalans-Limes Divergens, verschillende kwekers van inheemse Nederlandse planten (Cruydt-Hoeck, Biodivers, Bolderik) en natuurbeherende organisaties (o.a. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Nationaal Park Hoge Veluwe en Dunea).


Gelet op zijn achtergrond: Prof. dr. Joop Schaminée is als vegetatiekundige werkzaam bij Wageningen Environmental Research en als hoogleraar systeemecologie aan de universiteiten van Wageningen en Nijmegen. Op zijn naam staan honderden artikelen en tientallen boeken. Zo is hij hoofdauteur van de boekenreeksen De Vegetatie van Nederland en Europese natuur in Nederland. Hij is internationaal expert op het gebied van flora en vegetatie en is nauw betrokken bij de implementatie van Natura 2000 in Nederland. Dit wordt een boeiende lezing!


De IVN-afdelingen Boxmeer, Cuijk en Grave zijn de organisatoren.

De lezing vindt plaats op 11 januari om 20.00 uur in het Gemeenschapshuis De Jachthoorn in Sint Hubert, Wethouder Lemmenstraat 13.

De entree bedraagt € 3,00.

Als je komt, dan graag opgeven via mailadres lezingen@ivn-cuijk.nl of 06 57 23 01 54

Datum

11  woensdag 11 januari 2023 om 20.00 uur

Website en social links

www.ivn.nl

Adres

IVN De Groene Overlaat Cuijk

Wethouder Lemmenstraat 13

5454 GH Sint Hubert