Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Lezing Bialowieza en Biebzra

In het kort: Inleider Bouke ten Cate (1985) is afgestudeerd aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Naar deze school kun je gaan als je een “groen” hart hebt.

Verschillende natuur- en reisgidsen verschenen van zijn hand. O.a. Noordoost-Polen, het Bialowieza oerbos en het haast nog onaangetast veengebied Biebrza. Een reisgids maken vereist een gedegen voorbereiding door o.a. het gebied bezoeken, gesprekken met de natuurmensen ter plaatse etc.

Er was nogal wat ophef over de voornemens van de Poolse overheid om het kappen van bomen toe te staan in het uitgestrekte natuurgebied in het noordoosten van Polen.

Iedere natuurliefhebber zag, of veronderstelde, dat de natuur ondergeschikt werd gemaakt aan economische belangen. Milieuorganisaties reageerden furieus. Zelfs de EU zag zich genoodzaakt daar iets over te zeggen.


Laten we eens inzomen op het gebied om perspectief te bieden aan de houtkap en de bezwaren daartegen.

Het Bialowieza oerbos is voor onze begrippen immens groot; totaal 1500 km², 624 km² in Polen en 876 km² in Belarus.

Veel edele Poolse en Russische heren brachten al jagend hun vrije tijd door in dit gebied en zij hebben het gebied ruimschoots beschermd tegen houtkap en zo meer.

Het noordoosten van Polen is verder een aaneenschakeling van natuurgebieden en een eldorado voor de natuurminnende mens. Meren en meertjes in onnoemelijke aantallen liggen verspreid in het gebied.

Het uitgestrekte moeras-/veengebied Biebrza is nagenoeg in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Met ruim 59.000 hectare in grootte vergelijkbaar met de Noordoostpolder. De laaglandrivier Biebrza met een lengte van 155 km loopt door het gebied. Het is een traag stromende rivier met veel zijriviertjes en zeer rijke flora en fauna.

Een fantastisch gebied en dat moet zeker een boeiende lezing opleveren. De IVN-afdelingen Boxmeer, Cuijk en Grave organiseren dit samen.


Kom op 23 november a.s. om 20.00 uur naar het Gemeenschapshuis De Jachthoorn, Burg. Lemmenstraat 13 in Sint Hubert.

De entree bedraagt € 3,00, koffie en thee is gratis.

Opgeven: IVN Cuijk, willemelling@kpnmail.nl of 06 57 23 01 54

Datum

23  woensdag 23 november 2022 om 20.00 uur

Website en social links

www.ivn.nl

Adres

IVN De Groene Overlaat

Wethouder Lemmenstraat 13

5454 GH Sint Hubert