Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Expositie, themamarkt, lezing en film over dementie

Woensdagavond 27 november staat vanaf 18.00 uur dementie centraal in Cultureel Centrum Myllesweerd. Deze (behalve de film) gratis toegankelijke thema-avond is geschikt voor iedereen die te maken heeft met dementie of hierin is geïnteresseerd. Er is vanaf 18.00 uur een gevarieerd programma samengesteld.

18.00 uur opening door wethouder Erik van Daal van de expositie Mist. Deze reizende expositie toont portretten die partners van jonge mensen met dementie in beeld brengt. Vijftien sprekende portretten uit het boek ‘MIST’ van Tineke Reijbroek uit Uden met medewerking van Dorris Duurland (fotografie). Maar u kunt niet alleen kennismaken met deze portretten; ook burgers met dementie uit de dorpen van onze gemeente Mill en Sint Hubert hebben zich laten vereeuwigen op een foto. Hun foto, symbool voor de ziekte die hun leven en dat van hun omgeving is gaan beheersen en waar wij allemaal mee om moeten (leren) gaan.


Deze expositie is in Myllesweerd tot 3 januari nog te zien;

18.30 uur opening informatiemarktje met aantal standhouders over dementie. Zo zijn er o.a. stands van Biblioplus, Centrum Mantelzorg, Alzheimer-café Land van Cuijk & Gennep, Dementie Keten Team / ouderenverpleegkundigen en dementievriendelijke gemeente Mill en Sint Hubert; 19.15 uur lezing door Susan Willems, zij heeft een boek geschreven over dementie met de titel, Het huis in je hoofd/ wat doet alzheimer met het huis; 20.00 uur film Iris. Vanaf 18.00 uur is alles gratis toegankelijk, de film bezoeken kost 6,- euro en dat is inclusief een consumptie;


Het huis in je hoofd

Hoe werkt het brein? Wat doet Alzheimer met het brein? Wat kan er gebeuren als je deze ziekte hebt? Wat kan je doen om te helpen?

Een jaar geleden heeft Susan Willems, ex-mantelzorgster, een boek uitgegeven waarin op een eenvoudige manier en met behulp van tekeningen de werking van het brein wordt uitgelegd èn wat de ziekte van Alzheimer met het brein doet. 

“Mijn moeder lette niet meer goed op in het verkeer, ze had geen goed overzicht meer. Ik zag haar eenmaal plots, zonder te kijken, te voet de weg oversteken: een auto moest voor haar remmen. Ook het lopen ging lastiger en ze vergat steeds meer. Het praten ging steeds moeizamer, ze zocht naar de juiste woorden. Zelf besefte mijn moeder ook, dat zij steeds meer achteruitging. Ze zei: “Ik ben verschrikkelijk!” Maar niet zíj was verschrikkelijk, de ziekte van Alzheimer is verschrikkelijk!”

Om haar kinderen, toen basisschoolleeftijd, uit te leggen wat de ziekte met hun nog jonge oma deed, heeft ze voor hen tekeningen gemaakt. In de hoop dat zij beter zouden begrijpen waarom oma in hun ogen ooit zo “raar” deed. Susan wilde dat zij nog graag mee gingen op bezoek naar oma. 

Haar moeder is overleden, de tekeningen bleven in haar gedachten. Met hulp van onder andere haar collega’s van het Maasziekenhuis heeft ze deze tekeningen gebundeld en er teksten bijgeschreven. 

De titel van het boek is: “Het huis in je hoofd.”, met als ondertitel “Wat doet Alzheimer met het huis?” Het boek is te koop voor €14,50 (excl. verzendkosten) via de website www.hethuisinjehoofd.nl . Ook is het te koop bij het Grand Café van het Maasziekenhuis Pantein Boxmeer, van Dinter Media Boxmeer en Primera Schipperheijn in Mill. Ook is het woensdagavond 27 november in Myllesweerd verkrijgbaar. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan “Stichting Alzheimer Nederland.

Datum

27  woensdag 27 november 2019 om 18.00 uur

Website en social links

www.hethuisinjehoofd.nl

Adres

Myllesweerd

Kerkstraat 3

5451 BM Mill