Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Natuurwandeling Broekse Wielen

Struinen door de Broekse wielen.


Maandag 1 juli van 10:00 tot 14:00

Vertrekplaats: vanaf de kerk in Gassel. Julianaplein 2, 5438 AK Gassel. Iedereen is welkom. Eten en drinken mee. Informatie Jan Nillesen [0485-574780]


De KNNV, Vereniging voor veldbiologie struint door de Broekse Wielen.

De Broekse Wielen bestaan uit een aantal grotere en kleinere wielen, gelegen nabij de Vogelshoek, ten zuiden van Escharen. De wielen zijn in het jaar 1661 ontstaan als gevolg van dijkdoorbraken.


Dat jaar waren er tijdens de winterperiode overstromingen, zware ijsgang en stormen in het Land van Cuijk.

De ringdijk die de dorpen Escharen en Gassel moest gaan beschermen tegen dit water vanuit de Graafsche Raam en de Maas, werd daarna in 1664 aangelegd. Deze ringdijk lag ten zuiden van Escharen en Gassel op de grens van het beekdal van de Raam (kleigronden) en de hogere zandgronden (bosgronden, akkers). Bij het in werking zijn van de Beersche Overlaat ("de Maas is om") werd het uittredende Maaswater langs de ringdijk om Gassel geleid naar het dal van de Graafsche Raam.


Het gebied dat een of meerdere malen per jaar overstroomde noemde men de traverse van de Beersche Maas. De breedte ervan was 700 meter bij Escharen tot wel 6 kilometer verderop.

Doordat het water met kracht in de flessenhals van het Raamdal werd geperst, ontstonden er dijkdoorbraken. In de zandige ondergrond ontstonden kolkgaten: de Broekse Wielen. Restanten van die ringdijk zijn nog zichtbaar in het landschap.

Heden ten dage zijn de Broekse Wielen uniek, vanwege de zeer goede waterkwaliteit. Het totale gebied aan de Bordscheweg en Fazantenweg in Escharen beslaat bijna 14 hectare en omvat een afwisseling van waterplassen, een deel van de oude rivierdijk, schrale (rivierduin)graslanden, bos en een open polderlandschap. Iedereen is welkom. Deelname gratis.

Datum

1  maandag 01 juli 2024 om 10.00 uur

Website en social links

nijmegen.knnv.nl

Adres

KNNV Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging

Julianaplein 2

5438 AK Gassel