Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Lezing van René van Stipriaan over 'De Zwijger', Willem van Oranje

Omstreeks 1560 was Willem van Oranje de rijkste en meest veelbelovende edelman van de Nederlanden. Nog geen tien jaar later was hij zo goed als alles kwijt: zijn bezit, zijn macht en ook zijn goede reputatie. Wat was er gebeurd?


In De zwijger ontrafelt literair-historicus René van Stipriaan de duizelingwekkende loopbaan van een van de meest onverzettelijke figuren uit de wereldgeschiedenis: zijn ambities, successen, manipulaties, nederlagen. En ook de spanningen in zijn familie, zijn bizarre huwelijksleven – en zijn neiging om, als het erop aankwam, in het verborgene te opereren.


René van Stipriaan is literair-historicus, met een ruime ervaring als onderzoeker, schrijver en presentator. Deskundig op het terrein van de Nederlandse literatuur, en met name de Nederlandse Gouden Eeuw. Ook de Italiaanse Renaissance, of de geschiedenis van België, in het bijzonder Wallonië, hebben zijn belangstelling. Hij werkte in de literaire uitgeverij en is betrokken bij de digitalisering van het Nederlandse literaire erfgoed.


Op 30 oktober 2022 werd René van Stipriaan de Libris Geschiedenis Prijs toegekend voor De zwijger, Het leven van Willem van Oranje. Een dag later viel hem de Biografieprijs ten deel.


Deze lezing is een samenwerking tussen het de Bibliotheek en Stadsmuseum Grave. Kaarten kosten €5,-. Leden van BiblioPlus en Vrienden van Stadsmuseum Grave betalen €3,50.

Datum

13  maandag 13 februari 2023 om 20.00 uur

Website en social links

Adres

Stadsmuseum Grave i.s.m. Biblioplus Grave

Trompetterstraat 2

5361 ER Grave