Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Lezing door historicus Sander Wassing over Maarten van Rossem

Bij het Brabantse platteland denken we vandaag de dag vooral aan idylle, gemeenschapszin en fraaie landschappen. Hoe anders was dat in de zestiende eeuw! Brabant vormde toen regelmatig het toneel van guerrilla-overvallen door Gelderse krijgsbenden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘Gelderaers’ in aantocht waren.


Wie was Maarten van Rossem en wat dreef hem? Hoe trof zijn harde hand het Brabantse platteland en de regio Zuid-Oost Brabant in het bijzonder? Kunnen

we in kaart brengen welke mensen specifiek werden getroffen? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.


Sander Wassink studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in de geschiedenis van de Nederlanden gedurende

de zestiende en zeventiende eeuw. Zijn scriptie schreef hij over de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten. Sinds augustus 2013 is hij afgestudeerd en werkzaam als freelance historicus. Daarnaast is hij werkzaam bij DOCFactory, een bedrijf dat gespecialiseerd is in informatie- en archiefmanagement.


De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Grave.

Datum

16  maandag 16 januari 2023 om 19.30 uur

Website en social links

Adres

Stadsmuseum Grave i.s.m. Biblioplus Grave

Trompetterstraat 2

5361 ER Grave