Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Kunstexpositie Jurgen Jasper en Gijs van Lanen in Kerkje Velp

Het landschap als moeder aller dingen

Jurgen Jasper (1978) is een energieke, creatieve geest die lef en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Als grafisch ontwerper in opleiding dacht hij al buiten de kaders, als kunstenaar werd dat – na Corona – onderdeel van zijn manier van werken. Hij studeerde aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Zijn Friese roots, Jurgen is geboren en getogen in Heerenveen, zorgen voor een sobere en heldere kijk op het landschap en hij haalt inspiratie uit zijn directe omgeving. Het landschap als de moeder aller dingen; het is Jurgen Jasper ten voeten uit.

Als boek-ontwerper werkte hij veel met zogenaamde marge-progressies om zo de beste verhouding tussen het bedrukte en het onbedrukte vlak te verkrijgen. Hij onderzocht deze methode verder en kwam zo in abstracties terecht. Deze abstracties werden vervolgens landschappen. Hij werkt op oude boekbanden vanwege de kwaliteit ervan (beenderenlijm). Hedendaags (synthetisch) karton kan zijn behandeling niet aan, het is te slap. Die behandeling bestaat uit snijden en kerven in combinatie met verhitten (strijkijzer) en verkoelen. Daarnaast werkt hij met plamuur, terpentine en bleekmiddel.

Sommige werken zijn toonbeelden van chemische reacties, wat het poëtische karakter van het werk weer vergroot.


Natuurlijk hout en metaal met een tweede leven

Gijs van Lanen (1950) , voormalig leraar aardrijkskunde en economie legt zich al een aantal jaren toe op het vervaardigen van beelden uit hout, waarbij wortelhout zijn voorkeur verdient. Het is onvoorstelbaar wat voor prachtige vormen verscholen zitten in dit soort hout. Het zijn ware bodemschatten. De natuur biedt zoveel moois, ook veel wat we niet eens opmerken. Je moet het weten te vinden en daarna het leren te .….. zien. Het hout schoonmaken, borstelen, schuren, omdraaien, kijken, bekijken, laten inwerken, nog meer bewerken, conserveren, opnieuw kijken voor het uiteindelijke … zien. De vormen van dit wortelhout worden nog versterkt door metalen accenten en sokkels, vervaardigd door kunstsmid Juul Baltussen.

De materialen natuurlijk hout en metaal komen samen en vullen elkaar aan tot een gracieuze harmonie, één samenhangend geheel. De natuur komt opnieuw tot leven en krijgt zomaar een tweede kans. Ik verzeker U , na deze expositie zult U nooit meer achteloos naar een boomstronk kijken.

Momenten

2  zaterdag 02 juli 2022 om 11.00 uur
3  zondag 03 juli 2022 om 11.00 uur
9  zaterdag 09 juli 2022 om 11.00 uur
10  zondag 10 juli 2022 om 11.00 uur

Website en social links

www.kunstinhetkerkje.nl

Adres

Stichting Kunst in het kerkje

Pastoor Loefsweg 1

5363 VE Velp