Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Lezing: De wolf in Brabant Een aanwinst of een ramp?

De wolf is terug van weg geweest. Is dit goed of slecht nieuws? Een aanwinst of juist een ramp? In ieder geval is het een gegeven, een feit waar we niet meer omheen kunnen. De vraag is eerder hoe we met de wolf kunnen samenleven?


Op woensdag 23 maart gaat Johan Mees hier verder op in. Johan Mees is ecoloog en adviseur 

Natuurbescherming en faunabeheer bij de provincie Noord-Brabant. Ook is hij secretaris van de wolvencommissie en werkt aan een Brabants wolvenplan. Mees is een natuurkenner pur-sang, zoogdier-onderzoeker en wildernisgids.


Vanuit Duitsland komen wolven naar Nederland, op zoek naar nieuw leefgebied. En met succes, de eerste roedel heeft zich inmiddels gevestigd op de Veluwe. 

Maar ook in Brabant op de Strabrechtse heide is een wolf gevestigd. Daarnaast bezoeken zwervende wolven zo nu en dan Brabant. De wolf lijkt daarmee definitief terug te zijn. Als predator is de wolf onmisbaar voor een volledig en compleet functionerend ecosysteem. Hij heeft een positieve invloed op natuur, landschap en biodiversiteit. De wolf is daarmee een aanwinst voor de Brabantse natuur. Maar er is ook een andere kant. De wolf kan schade en overlast veroorzaken andere andere aan 

landbouwdieren in het gebied. Dit zorgt voor onrust en onzekerheid.


Johan Mees zal in zijn lezing ingaan op de levenswijze, ecologie en verspreiding van de wolf. Maar Mees zal ook meer maatschappelijke vraagstukken aanbod laten komen zoals; Is er wel plek voor de wolf in ons drukke Brabant? En wie bepaalt dat eigenlijk? Hebben we iets te vrezen van dit prachtige dier en is het de voorbode voor meer wolven? Wie helpt de landbouw en schapenhouders met het voorkomen van schade? En wat is de rol van de wolvencommissie en van de overheid daarbij? De wolf is een veel omvattend en actueel onderwerp. Tijdens deze boeiende avond worden veel boeiende vragen beantwoord.


De lezing wordt gehouden in ‘Ons Trefpunt’ en begint om 20.00 uur. 

Entree 5 euro (incl. koffie/thee).

Vooraf reserveren: lezingenivn@gmail.com

Datum

23  woensdag 23 maart 2022 om 20.00 uur

Adres

Dorpshuis Ons Trefpunt

Beukenlaan 11

5363 RA Velp