Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

GEANNULEERD - Gospodi bij Kunst in het Kerkje

Op zaterdagavond 18 december organiseert stichting Kunst in het Kerkje een concert uitgevoerd door het Byzantijns mannenkwartet Gospodi uit België. Het concert in het oud Romaans Vincentiuskerkje in Velp bij Grave begint om 20.15 uur. Kaarten zijn te reserveren via de site www.kunstinhetkerkje.nl. Kerkje Velp vind je aan de Pastoor Loefsweg in Velp.


Kwartet

Het ensemble Gospodi werd in 1982 opgericht door Herman Elegast (tenor) en Guido Cassiman (bariton). Samen met Jos Simal (bariton) en Paul Nieuwdorp (bas) begon hun ontdekkingsreis doorheen de muziek van de Slavisch-Byzantijnse liturgie. De nauwgezette

selectie van partituren vroeg van meet af aan ijverig speurwerk in een tamelijk gesloten wereld. De beheersing van de uitspraak, de vertaling van de liturgische teksten en de juiste interpretatie van de muziek brachten Gospodi in nauw contact met slavisten, iconografen en de monnikengemeenschap van Chevetogne.


In de stilte bij de kloosters

Gospodi is gespecialiseerd in Slavisch-Byzantijnse gezangen, een unicum in België. Deze a-capellamuziek vindt haar oorsprong in de Byzantijnse liturgie en de Slavische koortraditie. In de afzondering en vooral in de stilte van de kloosters ontwikkelde zich ‘het gezongen woord’: Het zijn meestal psalmen, hymnen en gebeden in het Kerkslavisch, rijk aan bijbelse symboliek. Magistrale koorwerken van componisten als Tsjaikovski, Bortnjanski en Archangelski worden door het kwartet uitgevoerd in een eigenzinnige, subtiele samenzang

die geen mens onberoerd laat en die uitnodigt tot verstilling en verdieping. Hun zoektocht naar nieuwe partituren bracht hen in contact met slavisten en theologen die het ensemble ondersteunen bij de beheersing van de uitspraak, de vertaling van de liturgische teksten en de interpretatie van de muziek.


Byzantijnse liturgie en de Slavische koortraditie

Sinds 2005 bestaat het kwartet uit Pieter Stevens (altus), Michaël Wittoek (tenor), Wenceslaus Mertens (bariton) en Frederik Meireson (bas). Gospodi heeft vier eigen cd-opnames op het palmares en wordt inmiddels gewaardeerd in binnen- en buitenland.

Datum

18  zaterdag 18 december 2021 om 20.00 uur

Website en social links

www.kunstinhetkerkje.nl

Adres

Kunst in 't Kerkje

Pastoor Loefsweg 1

5363 VE Velp