Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Concert Cappella Pratensis

Voor vier Brabantse kloosters is dit jaar een belangrijk lustrumjaar. Daarom is 2021 uitgeroepen tot Jaar van het Brabants Kloosterleven. Onder deze noemer maakt Cappella Pratensis een unieke ‘roadtrip’ langs Brabantse kloosters, met een serie gratis concerten voor klein publiek.


Het programma Nu dat het daglicht vult de hemel ademt mee met de natuur en het ritme van het kloosterleven. Gregoriaanse hymnes die de dageraad, de zon, de avond en de nacht bezingen, vormen de rode draad en worden vervlochten met schitterende polyfonie uit de beroemde Bossche Koorboeken. Waar mogelijk begint elk concert met gregoriaanse beurtzang in de openlucht van de kloostertuin, een welhaast mystieke ervaring. De serie wordt afgetrapt in de vroege morgen van zondag 18 juli, als in de tuin van de Abdij Koningshoeven het gregoriaans wordt vermengd met het geluid van ontwakende vogels.


De optredens zijn een geschenk aan de kloostergemeenschappen, maar ook vrij toegankelijk voor bezoekers. Na afloop is er gelegenheid voor een vrije donatie en het kopen van cd’s.Het programma Nu dat het daglicht vult de hemel ademt mee met de natuur en het ritme van het kloosterleven. Gregoriaanse hymnes die de dageraad, de zon, de avond en de nacht bezingen, vormen de rode draad en worden vervlochten met schitterende polyfonie uit de beroemde Bossche Koorboeken. Waar mogelijk begint elk concert met gregoriaanse beurtzang in de openlucht van de kloostertuin, een welhaast mystieke ervaring. De serie wordt afgetrapt in de vroege morgen van zondag 18 juli, als in de tuin van de Abdij Koningshoeven het gregoriaans wordt vermengd met het geluid van ontwakende vogels.


Het vocale ensemble Cappella Pratensis staat internationaal bekend als specialist in de polyfone meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw, in het bijzonder uit de Lage Landen. Staand rond een centrale muziekstandaard of projectiescherm zingt het ensemble uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken, dus rechtstreeks uit de bron. Concerten worden grondig voorbereid en wetenschappelijk onderbouwd. Daarbij werkt Cappella Pratensis nauw samen met de Alamire Foundation, Internationaal centrum voor de studie van Muziek in de Lage Landen (Universiteit van Leuven).


In contrast met deze traditionele producties werkt Cappella Pratensis regelmatig samen met verrassende partners zoals dansgezelschappen, jazzmusici en theatermakers.


Tot eind 2024 pakt Cappella Pratensis uit met het vijfjarenproject Bossche Koorboeken, waarin het ensemble de schitterende koorboekencollectie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s- Hertogenbosch na eeuwen weer tot klinken brengt.

Datum

19  maandag 19 juli 2021 om 16.30 uur

Website en social links

www.avantspirit.nl

Adres

Stichting Avant Spirit

Basilius van Bruggelaan, 4

5363 VA Velp

advertentie