Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Grave bevrijd! Foto’s Jo van Strijp

In de nieuwe expositieruimte van het Stadsmuseum Grave is een bijzondere fototentoonstelling van de bevrijding van Grave in 1944. De foto’s geven een uniek beeld van uitzinnige vreugde van de bevrijding van het stadje, maar ook van taferelen waar we heden ten dage met schaamte naar kijken. 


In oktober 2019 kwam Agnes van Leuven – van Strijp naar het Graafs Museum in Grave. Haar vader, Jo van Strijp (1917-1991) is geboren in de gemeente Mill en Sint Hubert. Het gezin Van Strijp verhuisde in 1921 naar Grave. In zijn vrije tijd deed Van Strijp aan amateurfotografie. Hij maakte familiekiekjes maar hij fotografeerde ook andere onderwerpen. Niemand wist dat Van Strijp aan het einde van de oorlog een fotocamera had. Hij maakte heel veel foto’s in september, oktober en november 1944, tijdens en direct na de bevrijding.


De familie vond in de nalatenschap van Jo een aantal dozen met ‘familie-relikwieën’. Daarbij kwamen zij de negatieven tegen van foto’s die hun vader tijdens de bevrijding van Grave gemaakt heeft. 75 jaar zat het keurig opgeborgen in een doos. Beschadigde negatieven zijn professioneel geretoucheerd.


De foto’s hebben nu een plaats gekregen in de eerste wisseltentoonstelling na de interne verbouwing van het Stadsmuseum Grave. Er zijn opnames van Dolle Dinsdag, de bevrijding, Amerikaanse paratroopers en Canadese soldaten in Grave, het kaalscheren van acht vrouwen en de bevrijdingsfeesten. Van de fototentoonstelling is een boekje gemaakt met foto’s en toelichtende documentatie.


Openingstijden

Zaterdag t/m zondag 13 uur tot 16.30 uur

Daarnaast voor groepen op afspraak


Datum

  Vandaag t/m 05 september 2021

Dagen geopend
za  Zaterdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Website en social links

www.graafsmuseum.nl

Adres

Stadsmuseum Grave

St. Elisabethstraat 10a

5361 HK Grave

advertentie