Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Ommetje langs de Maas, Raam en Hertogswetering

Ommetje langs de Maas, Raam en Hertogswetering


Op Zondag  17 februari organiseert IVN Grave een wandeling langs de Maas, Raam en Hertogswetering in Grave onder leiding van natuurgidsen. Vertrek om 14.00u  bij de Jachthaven aan de Koninginnedijk in grave. De wandeling duurt circa 2 uur en is ongeveer 4 km lang. Parkeren kan op de Lunette in het centrum. Bij nat weer is stevig waterdicht schoeisel is aan te bevelen.


Grave en het water hebben al een eeuwenlange relatie, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de binnenbocht van de Maas aan een lage zandheuvel die door moeras werd omgeven, is Grave ontstaan.  De aanwezigheid van de Maas, met een lengte van 950 km, heeft onmiskenbaar zijn invloed op natuur en landschap in onze omgeving.


Het riviertje de Raam, in 1602  in een document ooit beschreven als een “Revierken comende uijt de Peel”, stroomt midden door Grave. De Raam wordt onderweg gevoed door allerlei waterloopjes en stroomt bij het gemaal van Sasse in de Maas.


De Hertogswetering is 32,5 km lang en loopt van de Raam bij Grave (in de Mars), naar het Gemaal Gewande in de gemeente Oss. Deze waterloop is in het begin van de 14e eeuw, waarschijnlijk tussen 1300 en 1310, gegraven in een oude droge bedding van de Maas.


De oevers van Maas, Raam en Hertogswetering maken allen deel uit van NNB (Natuur Netwerk Brabant, voorheen de ecologische hoofdstructuur). De IVN- gidsen vertellen allerlei wetenswaardigheden over de verschillende waterlopen  en over andere natuur die ze tijdens deze wandeling tegenkomen. De wandelroute is niet geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.


Over IVN

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen ze door de natuur in de harten van mensen te brengen. IVN Grave, één van de 170 (vrijwilligers-)afdelingen, laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Ze doet dat door het organiseren van natuuractiviteiten, lezingen, jeugd- en jongerenactiviteiten, voorlichting op scholen enz.. Kijk voor uitgebreide informatie op www.ivn.nl/afdeling/grave

Datum

17  zondag 17 februari 2019 om 14.00 uur

Website en social links

www.ivn.nl

Adres

Jachthaven

Koninginnedijk

5361 CW Grave

advertentie