Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Struinen door het Raamdal in het donker

IVN Grave organiseert op zaterdag 27 oktober een avondwandeling door het Raamdal in het kader van het landelijk evenement “Nacht van de nacht”.

De “Nacht van de nacht” wil de aandacht vestigen op de lichtvervuiling in Nederland en wat dat voor de dieren en de natuur betekent. De wandeling gaat om 20.00 uur van start bij de tennisbaan, Karweg 2 in Escharen. Jong en oud kan deelnemen aan deze bijzondere wandeling door een donker stukje natuur.

Ook voor kinderen en… zaklampen thuis laten!

Om 20.00 uur is het donker. Schemer- en nachtdieren worden actief. Er zijn vreemde geluiden in het bos te horen. Kunnen we sterren zien? Behalve over de natuur en het dierenleven vertelt de gids ook over het heelal en ons zonnestelsel. Kan er leven ontstaan

op een van de manen van Jupiter of Saturnus?

De wandeling is vroeg in de avond gepland zodat ook kinderen mee kunnen doen met deze spannende wandeling. Want een aparte ervaring is het om in het donker door de natuur te struinen; het gevoel en het gehoor worden extra gestimuleerd. Het is belangrijk om bij zo’n

wandeling je ogen te laten wennen aan het donker. Het is daarom de bedoeling dat er tijdens de wandeling geen zaklampen worden gebruikt.


Nederland is gewogen en te licht bevonden

De Nacht van de Nacht is een evenement van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Lichtvervuiling vormt, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben er last van. Een overdaad aan licht verstoort ook het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Dit heeft allerlei indirecte gevolgen. Veranderingen in de verhouding tussen licht en donker is vaak het natuurlijke signaal voor veranderingen in gedrag, zoals trek- en broedgedrag en voedsel zoeken.

Datum

27  zaterdag 27 oktober 2018 om 20.00 uur

Website en social links

www.nachtvandenacht.nl www.ivn.nl

Adres

Tennisbaan

Karweg 2

5364 MZ Escharen

advertentie