Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Wilde planten als groente en als geneeskruid

IVN Grave organiseert een lezing met een beamerpresentatie over “Wilde planten als groente en geneeskruid”; op dinsdagavond 18 september om 20.00 uur in Het Buitenhuis, Beukenlaan 8 Velp (bij de kinderboerderij, achter de brede school). De lezing wordt verzorgd door de vicevoorzitter van de Vereniging voor Ekologische

Leef- en Teeltwijze (VELT) uit Gemert, Willemijn Verkampen.

Een aantal ouderen kan het zich nog herinneren: de Schapenzuring in de berm met een fris zuur blaadje, heerlijk in je mond op een arme zomerdag. Maar de natuur in de omgeving van Grave heeft veel meer wilde planten in de aanbieding waarmee je kunt koken en waarvan een groot deel ook nog medicinaal werkt. Het verhaal van Verkampen gaat over veel: een soep met Zevenblad, salade met Kraailook, kloven en Smeerwortel, jeuk en Weegbree, zenuwpijn en St. Janskruid …. en nog veel meer. In de lezing legt ze uit waarom planten een werking hebben die mensen zo goed van pas kan komen, zelfs als deze planten giftig zijn.


Onze dagelijkse kost bestaat uit planten die oorspronkelijk komen uit zonnige Mediterrane landen en het nabije Oosten. Geen wonder dat er zoveel gif en kunstmest wordt gebruikt in ons natte landje. Men realiseert zich vaak niet dat wat wij onkruid noemen heel bruikbaar is in de keuken en in de huisapotheek als eerste hulpmiddel. Dat groeit prima zonder gif en kunstmest. In Heerlijck Hopveld, de tuinen van VELT-Gemert, hebben zij er achtentwintig jaar ervaring mee die ze graag willen delen. En dan kan het niet anders dat je de natuur aan huis nog meer gaat waarderen.


Aanmelden

Iedereen is welkom bij deze lezing, graag van tevoren aanmelden bij Lia Lobel tel: 0486-475388 of Lobelia@home.nl. De toegangsprijs is €3,00.


Over IVN

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen ze door de natuur in de harten van mensen te brengen. IVN Grave, één van de 170 (vrijwilligers-)afdelingen, laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Ze doet dat door het organiseren van natuuractiviteiten, lezingen, jeugd- en

jongerenactiviteiten, voorlichting op scholen en meer.


Datum

18  dinsdag 18 september 2018 om 20.00 uur

Adres

Het Buitenhuis

Beukenlaan 8

5363 RA Grave