Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Symboliek en Realisme

Van 20 mei t.e.m. 2 juli vanaf 16:30 exposeren twee gedreven en op mensen gerichte kunstenaars uit onze regio in Museum Het Petershuis. Wilma Bertrams-Hoose en Karel Roelofs delen de expositieruimte onder het gemeenschappelijke motto ‘Symboliek & Realisme’. 


WILMA BERTRAMS-HOOSE

Schilderen, boetseren en fotograferen wisselen elkaar regelmatig af. Om haar creativiteit meer tot uiting te laten komen en haar techniek te verbeteren volgde zij een studie aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten te Arendonk. Hier is zij afgestudeerd in de richting Beeldende en Ruimtelijke kunst.


KAREL ROELOFS

In het werk van Karel Roelofs spelen symboliek en verbeelding een prominente rol. Thema’s vormen de psychiatrie, psychologie, antropologie en de ‘condition humaine’ in algehele zin. De mythologie is voor hem een belangrijke inspiratiebron, evenals religieuze uitingsvormen, geestelijke aberraties, sagen en legenden, gedichten, muziek en songteksten. Daarbij schuwt hij het grote gebaar niet. Vooral de waanzin (en de tragiek daarvan) intrigeren hem en bezorgen hem een gevoel van urgentie om zich beeldend te uiten. Zo ontstaan zijn beelden en objecten dikwijls in een gedrevenheid en een bijna ononderbroken “flow”, waarbij werkpauzes en zelfs de nachtrust het niet zelden moeten ontgelden.


Zijn creaties kenmerken zich door een veelvoud aan vormen die vaak vloeiend in elkaar overlopen. Gedurende het scheppingsproces nopen de thema’s hem daartoe, door hun met alles ermee verbonden uiteenlopende aspecten. Die komen al mediterend over het beeld dat hij schept, bij hem op. Empathie met het onderwerp is daarbij natuurlijk onontbeerlijk. Zijn werken krijgen voor hemzelf, na hun voltooiing, het karakter van plaatjesboeken, die, daar in bladerend, de doorvoelde gevoelens en meditaties over hun betekenis illustreren. Hoewel dikwijls duister en soms zelfs luguber in hun verschijningsvorm, staat in de werken van Karel Roelofs uiteindelijk het mededogen en bovenal de Liefde centraal.

Datum

  Vandaag t/m 02 juli 2023

Dagen geopend
ma  Maandag
di  Dinsdag
wo  Woensdag
do  Donderdag
vr  Vrijdag
za  Zaterdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Website en social links

Adres

Museum het Petershuis

Niersstraat 2

6591 CB Gennep