Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

‘De Miks van Bont en Wauw’

De leerlingen van Mikado hebben lang gewerkt aan de voorbereiding van hun expositie “De Miks van Bont en Wauw”. Door de verplichte coronasluiting moest het museum de tentoonstelling een aantal keren uitstellen. Maar nu is het dan toch zover! Van 27 maart tot en met 8 mei zijn hun vrolijke en veelkleurige creaties te bewonderen; stuk voor stuk artistieke hoogstandjes die zijn geïnspireerd op de kunstwerken van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama, ook wel de prinses van de stippen genoemd. Het initiatief om in het museum te exposeren werd genomen door docent beeldende vorming Marij van der Vleuten. Zij zegt: “is er een mooiere manier om je als school binnen de gemeente Gennep te laten zien? Om de inwoners te tonen wie wij zijn en wat wij doen?!” 


Tijdens de lessen van het vak beeldende vorming trainen de leerlingen op creatieve wijze hun vaardigheden en leren zij persoonlijke leerdoelen te bepalen binnen de leerlijnen van het onderwijs. Want door het creatieve brein te prikkelen word je gevoelig voor je omgeving. En door goed om je heen te kijken krijg je allerlei ideeën die kunnen resulteren in de mooiste creaties.


Er wordt op de Mikado projectmatig en naar een vooraf bepaald eindresultaat gewerkt. Zo zijn er al veel projecten onder handen genomen. Denk hierbij aan de bankjes in het centrum van Gennep of aan de tassen, gemaakt van afgedankte kleding, ten behoeve de kringloopwinkel. Samen met cliënten van atelier 'De Kunstschat' werden schilderijen gemaakt voor een taxibedrijf en de fysiotherapieruimte in Gennep. Er is gewerkt aan de aankleding van het bedrijf Intos en aan een modeshow. En er zijn stukken gemaakt voor een door de school georganiseerde veiling. Al die projecten vereisen verschillende vaardigheden; er wordt met een diversiteit aan materialen gewerkt en ook de inspiratiebronnen zijn wisselend. Dat draagt allemaal bij aan het vergroten van kennis en de ontwikkeling van de leerlingen. In de praktijk blijkt dat zij, naarmate een project vordert, er steeds meer ingroeien. Gaandeweg ontwikkelen zij ook zelf nieuwe ideeën ter verbetering van de producten waaraan zij werken.


Voor deze expositie hebben de leerlingen zich laten inspireren door de Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Deze nu 91-jarige kunstenares is al sinds de jaren ’60 een bekende verschijning in de internationale kunstwereld. Haar werk vol stippen, pompoenen, licht en spiegels, geeft de toeschouwer een gevoel van oneindigheid. Het resultaat van het project van de Mikadoleerlingen is verbluffend. In de zorgvuldig voorbereide tentoonstelling “De Miks van Bont en Wauw” proberen zij een soortgelijke beleving op te roepen als die je ervaart bij een expositie van Kusama. De Mikadoschool en het museum nodigen iedereen uit zelf te komen beoordelen in hoeverre zij daarin zijn geslaagd.


De expositie ‘De Miks van Bont en Wauw’ is te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: woensdag t/m zondag tussen 13.30 tot 16:30 uur. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan u zelf de hoogte bepaalt. In het museum gelden de actuele corona voorschriften.

Meer informatie is te vinden op www.museumhetpetershuis.nl.

Datum

26  zaterdag 26 maart 2022 om 15.00 uur

Website en social links

www.museumhetpetershuis.nl

Adres

Museum Het Petershuis

Niersstraat 2

6591 CB Gennep