Keramiek, kunst om te pronken

Zowel in het stadje Gennep als in de hele regio Noord-Limburg hebben altijd veel pottenbakkers gewoond. De ligging aan twee rivieren garandeerde deze ambachtslieden voldoende aanvoer van goede klei en bood hen ook de mogelijkheid om hun producten te transporteren naar ver afgelegen afzetmarkten. Bij archeologisch onderzoek in de oude binnenstad van Gennep zijn enkele pottenbakkersovens blootgelegd, recentelijk nog in de Zandstraat nabij de locatie van de voormalige Zandpoort. Bekend is dat er op meerdere plaatsen pottenbakkersfamilies hebben gewoond en gewerkt. Omstreeks 1805 waren het er zelfs vijftien.


De collectie van Museum Het Petershuis omvat onder meer een interessante verzameling historisch aardewerk met stukken die gevonden zijn tijdens archeologisch onderzoek. Maar het museum herbergt ook een prachtige verzameling hedendaags keramiek. Het belangrijkste deel hiervan is een in bruikleen verkregen collectie die in 2002 is aangekocht door de gemeente Gennep in samenwerking met het Noord-Limburgs Pottenbakkers Collectief, tijdens de jaarlijkse internationale pottenbakkersmanifestatie Keramisto. De tot deze verzameling behorende objecten zijn stuk voor stuk van zeer hoog niveau.


Normaliter is de gewelvenkelder van het museum het decor waarin Museum Het Petershuis het grootste deel van de collectie toont en waar ook uitleg wordt gegeven over de potjesindustrie in Milsbeek en de omslag van gebruiks- naar sieraardewerk. In verband met de maatregelen wegens het coronavirus is de kelder tijdelijk niet toegankelijk. Voor het museum is dat een goede reden om de geschiedenis van Gennep als keramisch centrum in Noord-Limburg in een thematentoonstelling voor het voetlicht brengen.

Datum

  Vandaag t/m 23 augustus 2020

Dagen geopend
ma  Maandag
di  Dinsdag
wo  Woensdag
do  Donderdag
vr  Vrijdag
za  Zaterdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Website en social links

www.museumhetpetershuis.nl

Adres

Museum het Petershuis

Niersstraat 2

6591 CB Gennep

advertentie