Schering en inslag bij het Petershuis

GENNEP.  Vanaf zondag 14 maart exposeert José Rondeel uit Landgraaf vier weken lang haar wandkleden van schapenwol, onder te toepasselijke titel “Schering en Inslag” in Museum Het Petershuis in Gennep. De kleden zijn met de hand geweven en ook de wol is door José zelf gesponnen, en volgens eeuwenoude recepten geverfd met plantaardige materialen.


Bij het maken van haar ontwerpen laat José zich inspireren de natuur en haar liefde voor tribale kunst. Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van symbolen uit verschillende culturen in het Midden-Oosten en Afrika, waarmee zij de diepere betekenis van het geheel wil benadrukken. Eenvoud en harmonie staan bij haar hoog in het vaandel.Het tot stand komen van een wandkleed d.m.v. het spinnen van de wol, plantaardig verven, het maken van een ontwerp en het weven vormen tezamen een intensief en langdurig proces, waarmee José zich buiten de hectiek van de huidige tijd stelt.

Vanwege de intensiteit en houdbaarheid van de natuurlijke kleuren gebruikt ze vooral zogenoemde grand-teint verfstoffen. Deze plantaardige verfstoffen leveren niet alleen goed houdbare kleuren op, maar zijn ook gifvrij. De wandkleden worden in linnenbinding geweven, waarbij gebruik wordt gemaakt van twee schachten en verschillende rieten (kammen waarmee de inslagdraden tegen het weefsel worden aangedrukt).


De expositie ‘SCHERING EN INSLAG’ is van 14 maart t.e.m. 13 april 2020 (Eerste Paasdag gesloten, tweede Paasdag geopend) in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 17:00 uur. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan u zelf de hoogte bepaalt. Meer informatie is te vinden op de website.

Datum

  Vandaag t/m 13 april 2020

Dagen geopend
wo  Woensdag
do  Donderdag
vr  Vrijdag
za  Zaterdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Website en social links

www.museumhetpetershuis.nl

Adres

Het Petershuis

Niersstraat 2

6591 CB Gennep

advertentie