Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Sculpturen en schilderijen van Theodoor Peters

‘IN BEELD GEBRACHT’

Sculpturen en schilderijen van Theodoor Peters in Museum Het Petershuis


Vanaf zondag 28 april zijn in Museum Het Petershuis houten en bronzen sculpturen en schilderijen te bewonderen van de in Ven-Zelderheide geboren Theodoor Peters. In onze regio is Peters bij velen bekend als de man die de oude smidse in ’t Ven restaureerde en er het smederijmuseum “De Smees” in vestigde. Dat hij al bijna 50 jaar werkzaam is als beeldend kunstenaar en een passie heeft voor het maken van houten beelden, is misschien minder bekend.

       

Aanvankelijk werkte hij uitsluitend met hout. Vanwege de natuurlijke schoonheid en de warme uitstraling is dat ook altijd zijn favoriete materiaal gebleven.  Toch is hij zich in de periode van 1995 tot 2010 gaan toeleggen op het maken van bronzen beelden. Uit alle objecten van Peters, of ze nu van hout zijn of van brons, blijkt dat de mens een voortdurende inspiratiebron voor hem is. Kenmerkend voor al zijn beelden zijn de ranke, fragiele figuren, zonder gezicht. Peters is vooral gefascineerd door de expressiviteit van de gestalten die hij uitbeeldt. Naast de tengere, slanke beelden heeft hij een nieuwe stijl ontwikkeld met, ronde, gebogen vormen. De -vaak aangrijpende- menselijke emoties probeert hij tot uitdrukking te brengen in de vorm. Sinds 2010 werkt hij weer voornamelijk met hout. Levensgrote, houten beelden, veelal met acrylverf beschilderd; soms dramatisch, maar in veel gevallen ook vol humor. Tijdens zijn expositie in Museum Het Petershuis toont de kunstenaar overigens niet alleen zijn houten en bronzen beelden, maar ook een aantal schilderijen. Hieraan heeft hij een bijzonder effect gegeven door het doek niet alleen met verf, maar ook met tin, te bewerken.


Telkens als Theodoor Peters aan een kunstwerk begint, beschouwt hij dat als een geweldige uitdaging; een avontuur met onbekende afloop. Hij vindt het belangrijk om tijdens het creëren van zijn werken zo vrij mogelijk te zijn. Dat biedt hem de ruimte om zich als kunstenaar te blijven ontwikkelen. Maar uiteindelijk is het de respons van het publiek die hem motiveert om steeds weer aan iets nieuws te beginnen. 


Peters woont en werkt in Goch-Pfalzdorf (D.); daar bevindt zich zijn galerie en atelier.

Eerdere exposities had hij in binnen- en buitenland, o.a. in Baden-Baden, Antwerpen, Rotterdam en Bremen.


De expositie ‘IN BEELD GEBRACHT’ is van zondag 28 april 2019 tot en met zondag 26 mei 2019) te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 17:00 uur. De toegang is vrij; de hoogte van uw donatie bepaalt u zelf. Meer informatie op de website.


Datum

  Vandaag t/m 26 mei 2019

Dagen geopend
wo  Woensdag
do  Donderdag
vr  Vrijdag
za  Zaterdag
zo  Zondag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Website en social links

www.museumhetpetershuis.nl

Adres

Museum Het Petershuis

Niersstraat 2

6591 CB Gennep

advertentie