Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Lezing Aziatische religies in het westen

Het jaar 2019 gaat in Gennep de boeken in als het ‘Jaar van de Ontmoeting’. Onderdeel van het programma is een lezingencyclus waarin een indruk wordt gegeven hoe men in diverse culturen met thema’s als kunst, taal, gezondheid omgaat. In dit kader verzorgt prof. dr. Paul van der Velde donderdag 25 april om 20.00 uur in de KennisKeuken (benedenverdieping van bibliotheek Gennep) een lezing over  Aziatische Religies en waarom deze religies de Europeanen aanspreken.


Van der Velde zegt over zijn lezing: "Tegenwoordig hoor je bijna dagelijks termen als 'mindfulness', 'yoga' en 'zen'. Veel mensen 'doen' iets met deze woorden. Dit soort termen roept ook speciale reacties op. Sommigen vinden het mooi, anderen fronsen de wenkbrauwen en kijken bedenkelijk. Toch zijn deze woorden niet meer weg te denken uit spiritueel zoekend Nederland. Wat is er gaande op dit terrein, wat kunnen we eventueel van Azië leren en hoe 'Aziatisch' is het eigenlijk nog wat er in het westen op basis van deze zaken wordt ontwikkeld. Is 'zen' nog wel 'zen'? En wat doen de Boeddha's in het tuincentrum en in de vensterbank? Daar gaan we naar kijken."


Prof. dr. Paul van der Velde studeerde Aziatische talen en culturen in Utrecht en Leiden. Hij promoveerde op een studie naar middeleeuws Hindi en de cultus rond de god Krishna in India. Tegenwoordig doceert hij hindoeïsme en boeddhisme aan de Nijmeegse Radboud universiteit en publiceert geregeld over Aziatische religies, kunsten en culturen. Daarnaast is hij actief als beeldend kunstenaar geïnspireerd door de tradities van Azië.


Reserveren voor deze lezing in de KennisKeuken kan via de website. Toegangsprijs is € 2,50 inclusief koffie/thee. Vrienden van Museum het Petershuis hebben gratis toegang. De lezing begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

Datum

25  donderdag 25 april 2019 om 20.00 uur

Website en social links

www.biblioplus.nl

Adres

Bieb Gennep

Ellen Hoffmannplein 2

6591 CP Gennep

advertentie