Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

KennisKeuken lezing: Afrikaanse beeldhouwkunst: van rituelen naar kunst.

Waar komt toch die fascinatie voor Afrikaanse kunst vandaan? Wat is de symboliek, welke invloed had de Afrikaanse kunst op vele, ook Europese kunstvormen? Een antwoord op deze en andere vragen geeft Paul Raedts dinsdag 9 april bij de KennisKeuken tijdens de lezing: Afrikaanse beeldhouwkunst: van rituelen naar kunst.



Paul Raedts zegt over zijn lezing: “Het Afrikaanse continent laat een bewonderenswaardige variëteit zien en een expressieve kracht op het gebied van beeldhouwkunst. Het Afrikaanse continent bevat de meest verschillende volkeren en culturen van alle continenten. Het was dan ook in de negentiende eeuw bij de ontdekking van de binnenlanden een bron van wetenschap voor etnografen en kunsthistorici en heeft mede de theorie over kunst en cultuur in onze tijd bepaald.''

In zijn lezing verhaalt hij over de cultuur in dit continent vanuit historisch perspectief en de verschillende vormen in relatie tot cultuur en godsdienst. Deze kennis heeft enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de beeldhouwkunst en schilderkunst in Europa in de eerste decennia van twintigste eeuw.

Naast de invloed op de kunst in Europa vertelt hij over het fenomeen van de santeria, de vermenging van Christelijke en Afrikaanse godsdienstculturen. Die komt vooral in Noord- en Zuid-Amerika voor maar door migratie ook steeds meer in onze regio’s.


Deze lezing begint om 20.00 uur bij de KennisKeuken in de benedenverdieping van de Gennepse bibliotheek en de toegangsprijs bedraagt 2,50 euro. Reserveren is gewenst via de website van biblioplus. Vrienden Museum het Petershuis hebben gratis toegang, wel graag aanmelden bij Marian Leideritz, m.leideritz@planet.nl

  

Datum

9  dinsdag 09 april 2019 om 20.00 uur

Website en social links

www.biblioplus.nl

Adres

Kenniskeuken

Ellen Hoffmannplein 2

6591 CP Gennep