Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Ändere die Welt! - De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid

In de muziektheatervoorstelling 'Ändere die Welt!' zien we een groep mensen in de nasleep van een revolutie. Ze proberen een nieuw bestaan op te bouwen terwijl ze zich afvragen: hoe verander je de wereld? Ändere die Welt! is een collagevoorstelling met bestaande muziek uit het opera- en liedrepertoire en spoken word artiest Amara van der Elst, die de toeschouwer door de voorstelling leidt en commentaar geeft in de taal van 2023. 


Betekent verandering vooruitgang, als de geschiedenis zich steeds blijft herhalen? We roepen ‘Ändere die Welt!’ (‘Verander de wereld!’), maar hoe doe je dat? En wat is verandering, als die gebaseerd is op ideeën uit het verleden? Uit de as van de ene opstand herrijst de volgende tegenbeweging, de volgende roep om het andere, het betere, het nieuwe – de roep om vrijheid. Op het wereldtoneel passeerden vele revoluties de revue, in verschillende gedaantes en met wisselend resultaat. In een decor van brokstukken van eerder bevochten ideologieën vragen we ons af: kan een nieuwe wereld alleen gebouwd worden op het schroot van de oude? 


In de muziekgeschiedenis hebben verschillende revoluties hun sporen nagelaten. Samen met dirigent, arrangeur en pianist Pedro Beriso werd met bestaand opera- en liedrepertoire van onder meer Hanns Eisler, Weill, Rachmaninov, Shostakovich, Schumann, Auber, Beethoven en Wagner in combinatie met de hedendaagse klanken van spoken word en elektronische soundscapes een eigenzinnige muzikale wereld gecreëerd die opstand, verandering en vernieuwing ademt.


De jonge, veelbelovende theatermaker Mart van Berckel brengt het geheel samen op het toneel. Jonge talenten uit De Nationale Opera Studio zingen in deze productie, die door het hele land zal touren. De voorstelling wordt gemaakt en gepresenteerd in het kader van Collective Works binnen het Opera Forward Festival en is een coproductie van De Nationale Opera met Opera Zuid en De Nederlandse Reisopera.

Datum

24  vrijdag 24 maart 2023 om 20.00 uur

Website en social links

schouwburgcuijk.nl

Adres

Schouwburg Cuijk

Grotestraat 62

5431 DL Cuijk