Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Gelukzoekers op Sumatra - Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.

Na het succes van ‘De Tolk van Java’ en ‘Lichter dan ik’ buigen de makers zich opnieuw over de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië.  

 

Met haar in die tijd scandaleuze romans ‘Rubber’ (1931) en ‘Koelie’ (1932) was Madelon Székely-Lulofs haar tijd ver vooruit. Ze vormen de basis voor ‘Gelukzoekers op Sumatra’, dat gaat over een te vaak geromantiseerd verleden.


In werkelijkheid laat deze tijd van ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom tot op de dag van vandaag een besmeurd spoor na.


Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar zijn geluk beproeven op een plantage in Sumatra. Ook Roeki en Karminah komen er werken, gelokt door mooie beloftes, die al snel een systeem van contractarbeid, uitbuiting en onderdrukking blijken te zijn.  


Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – gaan de rubberprijzen aanvankelijk sky-high en feesten de bewoners erop los. Totdat de markt instort, het verval van de plantage onherroepelijk volgt en iedereen bedrogen uitkomt.

Datum

17  dinsdag 17 januari 2023 om 20.00 uur

Website en social links

schouwburgcuijk.nl

Adres

Schouwburg Cuijk

Grotestraat 62

5431 DL Cuijk