Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Expositie "De Romeinse weg door het Land van Cuijk"

De Romeinse weg liep dwars door het Land van Cuijk. Hoe de weg heeft gelopen, waar die is terug gevonden en wat er aan Romeinse overblijfselen langs de weg bewaard is gebleven, is te zien in de expositie in het Archeologisch Centrum Cuijk.

De A73 door het Land van Cuijk is 35 jaar geleden aangelegd. Deze snelweg heeft het aanzien van het Land van Cuijk flink veranderd en er is veel handel en industrie deze kant op gekomen. Maar tweeduizend jaar geleden gebeurde hier min of meer hetzelfde, toen de Romeinen er een weg, een heerbaan, aanlegden; een belangrijke verbindingsweg vanuit het zuiden naar Nijmegen. Bij de oversteek van de Maas ontstond Ceuclum, het Romeinse Cuijk. Militairen uit het Romeinse leger, handelaren en ambachtslieden vestigden zich hier. Deze streek was bij de komst van de Romeinen schaars bewoond. Nederzettingen bestonden uit een paar boerderijen. De aanleg van deze weg moet een behoorlijk impact hebben gehad op het alledaagse leven.

De Werkgroep Archeologie Cuijk (WAC) doet al lang onderzoek naar de Romeinse weg en heeft daar nu een tentoonstelling aan gewijd. De samenvoeging van de vijf gemeenten was de directe aanleiding om de Romeinse weg van Maashees tot Katwijk centraal te stellen.

Op een grote topografische kaart is in detail aangegeven waar de weg moet hebben gelopen en wat er langs en in de buurt van de weg is teruggevonden aan sporen en overblijfselen uit die Romeinse tijd. De muntschat van De Kuilen bij Sint Agatha is daar een mooi voorbeeld van. De Romeinse weg is voor een groot deel nog te reconstrueren. Zo is op sommige plekken het wegdek teruggevonden bij opgravingen: bij Cuijk lag er zelfs een stenen brug over de Maas die door duikers tot op de meter nauwkeurig is vastgelegd. Ook is de weg op bepaalde plekken over een grotere afstand te volgen door hoogteverschillen in het landschap. Bovendien volgt een deel van de bestaande wegen nog steeds het tracé van de oude weg. Over de toeristische fietsroute “Via Valentiniana” van Maashees naar Katwijk is het verloop van de Romeinse weg te volgen,

Van het traject tussen Mook en Oeffelt is het meest bekend. En dat geldt zeker voor Cuijk met zijn grafveld langs de Grotestraat, de vicus (nederzetting), het castellum en de brug. De tentoonstelling geeft antwoorden op vragen als hoe de weg heeft gelopen, op welke plaatsen deze is terug gevonden, hoe de weg werd aangelegd en wat er langs en in de buurt van de weg is terug gevonden. De WAC hoopt dat bezoekers van de tentoonstelling nieuwe informatie hebben, vooral over het tracé tussen Oeffelt en Maashees.


In de voetsporen van Cornelis Hermans

Aandacht is er ook voor Cornelis Hermans, bibliothecaris van het Noordbrabants Genootschap. Hij deed in de jaren 1860 tot 1864 uitgebreid onderzoek naar de Romeinse weg door het Land van Cuijk. In zijn boek “Noordbrabants Oudheden” uit 1865 doet hij hier vrij gedetailleerd verslag van. Deze informatie is uitgangspunt van de tentoonstelling over de Romeinse weg door het Land van Cuijk. De originele uitgave van “Noordbrabants Oudheden” is er te zien.

Waar en wanneer te bezichtigen?

De tentoonstelling is in het Archeologisch Centrum, Maasstraat 17 in Cuijk en is gratis te bezoeken op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.


https://www.museumceuclum.nl/

https://www.romeinseweg.nl/

Datum

  Vandaag t/m 31 december 2022

Dagen geopend
di  Dinsdag
wo  Woensdag
do  Donderdag
vr  Vrijdag
za  Zaterdag

Voor de openingstijden kunt u een kijkje nemen op de website.

Adres

Werkgroep Archeologie Cuijk

Maasstraat 17

5431 EB Cuijk