Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Herdenking Linden

Het Comité Herdenking en Bezinning Gemeente Cuijk en de Dorpsgemeenschap Linden nodigt u uit aanwezig te zijn bij de herdenking van de vijf gesneuvelde Amerikaanse soldaten op 17 september 1944 boven Linden en bij de onthulling van het nieuwe monument ter gedachtenis aan hen op zondag 22 september 2019 te Linden.


Op 17 september 1944 sneuvelden vijf Amerikaanse soldaten bij een vliegtuigcrash boven Linden. Hun toestel had opdracht om tijdens de operatie Market Garden parachutisten te droppen in de omgeving van Groesbeek. Onder hevig afweervuur wisten zij de complete stick op één parachutist na te droppen. Zwaar getroffen draaide het toestel weg van dit afweervuur om uiteindelijk op de akker van Piet Martens in Linden neer te storten.

De complete bemanning van het toestel en de onfortuinlijke parachutist kwamen hierbij om het leven. Zij brachten het hoogste offer voor onze vrijheid.De gesneuvelde Amerikanen worden daarom jaarlijks in Linden herdacht tijdens een kerkdienst en daarna tijdens een korte ceremonie op het Kerkhof op of rond 17 september.


Als herinnering en eerbetoon aan de vijf gesneuvelden zal op 17 september a.s. vanaf 14.30 uur de kerkklok in Linden vijfmaal kort worden geluid - 1 minuut voor elke gesneuvelde - en daarna gedurende 5 minuten als viering van 75 jaar vrijheid.


Omdat het 75 jaar geleden is dat deze gebeurtenis plaatsvond en wij 75 jaar vrijheid kunnen vieren, krijgt de herdenking dit jaar extra aandacht op zondag 22 september.

Naast een vredesdienst in de kerk gebeurt dat met de onthulling van een nieuw monument, dat aan de vliegtuigcrash herinnert, bij de entree van Linden.


Het monument is ontworpen door beeldend kunstenaar Ruud Schrijvershof uit Linden. Voor de Vereniging (Oud) Militairen Cuijk is de herdenking aanleiding om de Cuijkse Veteranendag in Linden te organiseren.


Het programma van 22 september a.s. luidt als volgt:

10:00 – 10:40 uur Ontvangst genodigden in gemeenschapshuis De Burcht, Kerkstraat 44 te Linden

11:00 – 12:00 uur Vredesdienst in de St Lambertuskerk te Linden met aansluitend de herdenking op het Kerkhof

12:45 – 13:30 uur Koffie en broodjes in De Burcht voor genodigden.

13:30 – 14:00 uur Inloop van de veteranen die niet bij de vredesdienst kunnen zijn.

14:00 – 14:30 uur Onthulling nieuw monument kruising Oostermeerweg/Den Drul

14:30 – 18:00 uur Veteranendag en activiteiten voor het publiek in en rond De Burcht en het gildeterrein van het St. Antonius en Mariagilde.

Datum

22  zondag 22 september 2019 om 11.00 uur

Adres

Comite herdenking en bezinning gemeente Cuijk en Dorpsgemeenschap Linden

p/a Kerkstraat 44

5439 ND Linden

advertentie