Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Drie bijzondere mijlpalen in Overloon

Op 14 oktober a.s. is het precies 77 jaar geleden dat Overloon werd bevrijd door de geallieerden. Na bijna drie weken felle strijd was de Slag bij Overloon gestreden. Om die reden wordt er op donderdag

14 oktober een feestelijk programma gepresenteerd op drie verschillende plekken in en rondom Overloon. LRE Foundation, Stichting Overloon War Chronicles en Oorlogsmuseum Overloon hebben de handen ineen geslagen om Overloon lokaal, nationaal en internationaal op de kaart te zetten.

Officiële onthulling eerste Remembrance Site Vector van Europa

De Liberation Route Europe wordt in Europa op een aantal belangrijke historische locaties gemarkeerd met monumentale wegwijzers, de zogenoemde ‘Vectors of Memory’, ontworpen door

de bekroonde architect Daniel Libeskind. Deze Vectoren wijzen niet alleen de weg, maar vertellen ook over belangrijke gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaatsvonden in de desbetreffende

regio.


Op 14 oktober vindt de onthulling plaats van de eerste metershoge ‘Remembrance Site Vector’ langs de A73 bij Overloon. Deze vector vertelt het verhaal van de Slag bij Overloon. Een mijlpaal op de

Liberation Route Europe, een netwerk van maar liefst 10.000 kilometers aan wandelroutes langs historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Onder toeziend oog van o.a. de Burgemeester van Boxmeer, Gedeputeerde van o.a. Cultuur en Erfgoed Noord-Brabant, de Directeur van LRE Foundation Europe en de Voorzitter van de Raad van Bestuur van het vfonds wordt de vector op spectaculaire wijze onthuld. Er zal onder andere een flyby met twee historische vliegtuigen plaatsvinden, mits de weersomstandigheden dit toelaten.

Gezichten uit het verleden op Overloon War Cemetery Meer dan 100 graven op Overloon War Cemetery krijgen 77 jaar na de bevrijding van Overloon weer een gezicht. Op 14 oktober worden in het bijzijn van de Commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Brabant, de Burgemeester van Boxmeer, kinderen van de Josefschool in Overloon en vele anderen genodigden de eerste 100 portretfoto’s gepresenteerd.

De Commissaris van de Koning zal de 100ste portretfoto gaan onthullen. Deze foto is van de enige Nederlander die begraven ligt op Overloon War Cemetery: Wil van der Burgt. Ze wordt daarbij

ondersteund door de gelijknamige neef van Van der Burgt. Stichting Overloon War Chronicles heeft zich het afgelopen jaren ingezet om de vaak jonge jongens die ver van huis zijn gesneuveld en begraven weer een gezicht te geven. Hun taak is nog niet volbracht, er liggen 281 militairen begraven in Overloon, en het streven is ze allen weer een gezicht te geven.


75 jaar Oorlogsmuseum Overloon

Op 14 oktober viert Oorlogsmuseum Overloon zijn 75-jarig jubileum. Een bijzonder moment voor het museum dat de deuren in 1946 al opende en daarmee het eerste Tweede Wereldoorlog museum in

West-Europa was. De boodschap die het museum uitdraagt is en blijft na al die jaren nog altijd onverminderd actueel en belangrijk: ‘Oorlog hoort in een museum’.


De afgelopen maanden is er hard gewerkt om het museum weer toekomstbestendig te maken. Er is onder andere een multimediale tentoonstellingsruimte gebouwd voor wisselende exposities. Ook

prijkt op 14 oktober een nieuwe fototentoonstelling aan de muur bij het uitgaan van de Militaire Hal. Maar in de gigantische Militaire Hal zelf heeft toch wel de grootse transformatie plaats gevonden.

Een deel hiervan is eerder dit jaar ontruimd en heeft plaats gemaakt voor een neergestorte Lancaster bommenwerper van 21 meter lang en 31 meter breed.

Op een helling liggen meer dan 2000 grote- en klein wrakstukken van de in 1945 neergestorte Lancaster NN775 tentoongesteld. Zij vormen een silhouet van hoe het vliegtuig er ruim 76 jaar geleden uit moet hebben gezien. Speciale aandacht is er voor het verhaal van de zevenkoppige bemanning van dit toestel. Het vliegtuig crashte in het Belgische Glabbeek, waarbij zij allen om het leven kwamen.

Onder de helling is enerzijds een expositie gerealiseerd over luchtoorlog en bombardementen in West-Europa en anderzijds is een bijzonder multimediale ruimte gecreëerd waar een indrukwekkende film wordt vertoond genaamd “Stille getuigen”.

Op 14 oktober wordt het zogenoemde Lancaster Paviljoen officieel in gebruik genomen door de Commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Brabant.

Datum

14  donderdag 14 oktober 2021 om 10.00 uur

Website en social links

www.oorlogsmuseum.nl

Adres

Oorlogsmuseums

Museumpark 1

5825 AM Overloon