Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Science Battle bij de Weijer in Boxmeer

Jonge wetenschappers dagen elkaar uit op het podium. Ze leggen in tien minuten scherp en met humor uit hoe hun promotie-onderzoek in elkaar steekt en jij bepaalt wie dat het beste doet. Het is ten slotte een battle. Een avond tjokvol wetenschapswaardigheden, humor en leuke feitjes!


Deze editie: 

Waarom wordt je immuunsysteem ontregeld als je dik wordt, en wat heeft dat met diabetes te maken? Daarvoor bestudeert Xanthe van Dierendonck (Wageningen University) muizen met overgewicht. Zij krijgen veel vet voedsel en daardoor verandert de werking van de immuuncellen in het vetweefsel. Werkt dat ook zo bij mensen en is een patatje verleden tijd? Xanthe weet het antwoord. 


We erven allemaal eigenschappen van onze ouders. Bijvoorbeeld je lengte of je kleur ogen. Maar ook ziektes kunnen erfelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Ruben Van Helden (Universiteit Leiden) wil de genetische oorzaken daarvan achterhalen en bouwt gewoon zelf een hart, uit stamcellen.


Hoe kun je stoffen uit vingerafdrukken identificeren en kwantificeren? Dat antwoord weet analytisch chemicus Ward van Helmond (TU Delft, Hogeschool Amsterdam). Hij checkt met speciale apparatuur bij het Nederlands Forensisch Instituut de chemische informatie uit vingerafdrukken. Zo kun je in een vingerafdruk zien of iemand een man of vrouw is, maar ook of iemand drugs gebruikt.


De afgelopen jaren gingen heel wat gevangenissen dicht. Hoe vertel je aan de medewerkers, dat ze op straat komen te staan en zorg je ervoor dat ze gemotiveerd doorwerken tot de laatste celdeur open gaat? Bestuurskundige Eduard Schmidt (Universiteit Leiden) sprak met 100 hoge ambtenaren over hun stijl van leidinggeven en kreeg zo een unieke inkijk in het doorvoeren van bezuinigingen bij de overheid.


Wetenschappelijk onderzoek toegankelijk maken in deze regio, dat is de grote drijfveer achter deze vier avonden Science Battle. Naast de pitches van de vier promovendi wordt de avond vakkundig aan elkaar gepraat door allesweter René Broeders en hij stelt je natuurlijk ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op wetenschapsgebied. 

Datum

20  woensdag 20 februari 2019 om 20.15 uur

Website en social links

www.deweijer.nl

Adres

De Weijer

De Raetsingel 1

5831 JJ Boxmeer