Dit evenement is al geweest! Terug naar overzicht

Lezing over Coornhert (1522-1590): Denker des Vaderlands

Dit najaar verschijnt de 3e druk van het boek Coornhert, Licht in Europa’, geschreven door Jan Peter Burger. Ter gelegenheid daarvan geven Peter Huijs (auteur en uitgever) en Dick van Niekerk (onderzoeksjournalist) op donderdag 4 oktober in de bibliotheek van Boxmeer een ‘duolezing’ over Dirck Volkertz Coornhert, deze bijzondere Nederlander.


Wie was Dirck Volkertszoon Coornhert?

Zoon van een rijke Amsterdamse koopman, etser en graveur, musicus, dichter, jurist, schrijver, wetenschapper, bestuurder, vriend van Willem van Oranje. Uit een rooms-katholiek milieu, humanist geworden die godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting en verdraagzaamheid predikte als essentiële waarden voor een normale samenleving. Zijn vriendschap met de prins en zijn acties tegen kettervervolgingen en godsdienstoorlog kwamen hem duur te staan. Gearresteerd in 1567 en verbannen. Dirck vluchtte naar het tolerante Hertogdom Kleef en voegde zich bij andere geloofsvluchtelingen, woonde o.a. ook in Gennep.

Terug in Nederland in 1576 schrijver van vele boeken op het gebied van theologie, moraal, staatsinrichting en strafstelsel (in het Nederlands). Zijn studies over oorzaken van criminaliteit, zinvolle strafmaat en terugkeer in de maatschappij van criminelen legden de grondslag voor hervorming van het strafrecht.

Coornhert overleed in 1590 in Gouda en ligt in de Sint Janskerk aldaar begraven.


Lezing over Coornhert (1522-1590)

Denker des Vaderlands door Peter Huijs en Dick van Niekerk

Toegang: €2,50.

Vooraf aanmelden via de website.

Datum

4  donderdag 04 oktober 2018 om 10.00 uur

Website en social links

biblioplus.biblio-shop.nl

Adres

Bibliotheek Boxmeer

De Raetsingel 1

5831 JJ Boxmeer

advertentie