string(25) "ivn-de-nacht-van-de-nacht" IVN: De Nacht van de Nacht

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

IVN: De Nacht van de Nacht

zaterdag 25 oktober 2014 19:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


We verzamelen om 19.00 uur op het parkeerterrein tegenover restaurant De Heksenboom Bosweg 40 in st. Anthonis. De wandeling duurt ongeveer 2½ uur en is gratis. Liever geen zaklampen.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. Doel van het evenement is aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling voor flora en fauna en wat het met de mens doet. IVN de Maasvallei wandelt met u op zaterdag 25 oktober in de donkere staatsbossen. We verzamelen om 19.00 uur op het parkeerterrein tegenover restaurant De Heksenboom Bosweg 40 in st. Anthonis. De wandeling duurt ongeveer 2½ uur en is gratis. Liever geen zaklampen, voor calamiteiten heeft de gids een zaklamp. Na afloop is er warme chocolademelk of glühwein.

Lichtvervuiling is het te veel aan licht dat ‘s nachts buiten kunstmatig wordt geproduceerd.

Verlichting is een van de meest dramatische veranderingen in ons milieu. Assimilatielampen in kassen, beveiligings-schijnwerpers in tuinen, het dichtverlichte wegennet, xenon-projecties op monumentengevels, witverlichte tennisbanen en reclameborden langs iedere snelweg. Licht lijkt een onlosmakelijk bijeffect van de verstedelijking en de 24-uurs-economie. In een geïndustrialiseerd gebied als West-Europa is het nagenoeg onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is. Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Voor de meeste dieren is het een ramp. De meeste diersoorten in Nederland zijn ‘s nachts actief en als je bosje opeens verlicht wordt veranderen alle evenwichten. Opeens kan je prooi jou zien of ben je als prooi zelf zichtbaar.

Naast economische en ecologische schade, kent lichtvervuiling ook ethische en esthetische bezwaren. Het nachtelijk duister is een waardevol bezit, dat niet zomaar mag worden opgeofferd aan verloren licht. Verlichting is vaak bedoeld als reclame, maar in een bewuste maatschappij is het antireclame. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op de wegen of straten valt, maar omhoog straalt en hooguit de onderkant van overvliegende vliegtuigen verlicht. Aangezien voor elektrische verlichting fossiele brandstoffen worden opgestookt, vormt dit ook een ongewenste uitstoot van kooldioxide in de atmosfeer.

Lichtvervuiling is, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Hoe licht is Nederland? Tijdens de wandeling zullen de gidsen ingaan op deze vraag.

De wandeling is ook bedoeld om u te laten ervaren hoe het is om in het donker te lopen. Het is net nieuwe maan geweest. De wandeling is daarom ook geschikt voor gezinnen met kinderen want het is ook wel lekker spannend.
Er kunnen een beperkt aantal wandelaars mee daarom is aanmelden noodzakelijk. U kunt zich aanmelden bij Marjo Simons tel. 0485-362328 of per mail: marjosimons11@live.nl.


advertentie