string(22) "ivn-wandeling-bronlaak" IVN-wandeling Bronlaak

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

IVN-wandeling Bronlaak

zondag 19 januari 2014 13:30

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


De wandeling duurt ongeveer 2 uur en begint op de parkeerplaats bij instituut Bronlaak, Gemertseweg 36, Oploo.

Op zondag 19 januari om 13.30 uur organiseert IVN De Maasvallei een excursie op landgoed ‘De Groote Slink’ bij Bronlaak. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en begint op de parkeerplaats bij instituut Bronlaak, Gemertseweg 36, Oploo.

De wandeling gaat door een gebied dat tot 1900 nog tot ontoegankelijke Peel behoorde. Begin vorige eeuw werd de woeste grond rond het huidige landgoed Bronlaak door de toenmalige gemeente Oploo verkocht aan de broers Adam en Jan-Berend Roelvink (een rijke bankiersfamilie uit Twente). Het gebied werd ontgonnen voor de landbouw en de bosbouw. Onder leiding van landschapsarchitect Leonard Springer werd er rond de villa van Adam Roelvink een prachtig landschapspark aangelegd met lanen (o.a. de Düsseldorf Allee en de Long Walk), gevarieerd bos, afgewisseld met doorkijkjes over de Slinkvijver en de weiden, en niet te vergeten de ijskelder en de theekoepel (rijksmonumenten). Later werd dit gebied overgedragen aan woon-werkgemeenschap Bronlaak en het Brabants Landschap.

De eerste bewoners hebben slechts kunnen genieten van een landschap in opbouw, terwijl wij nu 100 jaar later volop kunnen genieten van deze volgroeide natuur in een winters parklandschap.

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met G. Swarts, tel. 0485-382584.


advertentie