string(43) "voortplanten-een-in-ont-spannende-bezigheid" Voortplanten: een (in-, ont-) spannende bezigheid!

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Voortplanten: een (in-, ont-) spannende bezigheid!

dinsdag 19 november 2013 20:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Aan de hand van verschillende voorbeelden wordt toegelicht welke ingenieuze tactieken en technieken in de dierenwereld bestaan.

Naast eten en ademhalen, behoort de voortplanting tot de meest wezenlijke levensverschijnselen. Voeding en ademhaling zijn voorwaarden voor het in stand houden van het individu, als doel van voortplanten wordt vaak het in stand houden van de soort genoemd. Tijdens de lezing zal dit laatste duidelijk worden genuanceerd. Ingegaan wordt op de ongeslachtelijke en de geslachtelijke voortplanting, het wezen van beide typen voortplanting en de ‘voor- en nadelen’. Ook het ‘van twee walletjes eten’ via generatiewisseling komt aan de orde. De geslachtelijke voortplanting krijgt deze avond de meeste aandacht. Welke mechanismen hanteren planten om zelfbestuiving te voorkomen en hoe ‘garanderen’ ze toch bevruchting? Wat is de rol van vrouwtjes respectievelijk mannetjes bij de voortplanting bij dieren en wat houdt het mechanisme van seksuele selectie in? Aan de hand van verschillende voorbeelden wordt toegelicht welke ingenieuze tactieken en technieken in de dierenwereld bestaan.

De avond wordt besloten met een aantal mogelijke ‘tips voor thuis’, die - zoals het gehele verhaal - worden geïllustreerd met schema’s, overzichten en opnames uit de natuur.

Een lezing op dinsdag 19 november van IVN De Maasvallei met gastspreker Rien Kerstens.
De avond begint om 20.00 uur in ‘Het Natuurpalet’, Raetsingel 5 in Boxmeer.

Inlichtingen en aanmelden: Dorette van Loon 0478 636463 of thmj.vanloon@hetnet.nl, of Pauline Strolenberg 0485 383901. Internet: http://ivn.nl/afdeling/de-maasvallei


advertentie