string(33) "nihad-hrustanbegovic-kerstconcert" Nihad Hrustanbegovic Kerstconcert

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Nihad Hrustanbegovic Kerstconcert

zondag 19 december 2010

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In Taverna ffw88 te Cuijk


Biografie van Nihad Hrustanbegovic
Nihad Hrustanbegovic (1973) is accordeonist, componist en docerend musicus afkomstig uit Bosnië en Herzegovina en woonachtig in Nederland sinds december 1994. Hij volgde in de periode 1982 - 1992 een muziekopleiding in Bosnië en Herzegovina en werd in 1988, 1990 en 1991 op het nationale accordeonconcours van voormalig Joegoslavië vijf keer prijswinnaar, driemaal als solist en tweemaal met een accordeonensemble. In 1995 begon Nihad met de opleiding aan het ArtEZ Conservatorium voor docerend musicus en aan de Messiaen academie voor uitvoerend musicus in Arnhem en studeerde cum laude af in 2002.

De afgelopen jaren trad hij samen op met o.a. Al Di Meola, The Jazz Orchestra of the Concertgebouw in het Concertgebouw Amsterdam, met Grace Jones in Paradiso, met ensemble Flairck in bijna alle Nederlandse theaters tijdens tournee Circus Jeroen Bosch en met de familie Rosenberg. Als solist trad hij op in de Ridderzaal tijdens de Van Heuven-Goedhartlezing, en in Muziekcentrum Vredenburg tijdens 50 jarige jubileum van UAF Stichting voor Hare Majesteit Koningin Beatrix. Met zijn concertaccordeon vertolkte Nihad diverse composities in zeer uiteenlopende muziekgenres: klassiek, eigentijds, tango nuevo, balkan, flamenco, cross-over, jazz, pop, hot club de France.

In het voorjaar van 2007 produceerde Nihad zijn eerste soloalbum ‘The Best of Concert Accordion’, met eigentijdse wereldmuziek van Nihad Hrustanbegovic en Semionov, klassieke transcripties van Bach, Scarlatti, Grieg en Paganini en originele contemporary werken van Gubaidulina en Schmidt. Op 27 maart 2007 bracht hij deze CD in eigen beheer uit en een dag later presenteerde hij zijn eigen compositie ‘Stork Suite’ live in het TV-programma De Wereld Draait Door, waarin hij tevens geïnterviewd werd door Matthijs van Nieuwkerk. Het optreden van Nihad in dit TV-programma inspireerde Heineken om de muziek van Nihads CD te gebruiken in TV-reclame van Heineken Extra Cold die werd gelanceerd op 23 juli 2007. In dat hetzelfde jaar werd hij beloond door Stichting Platform BiH en Mladi BiH (namens gemeenschap van Bosnië en Herzegovina in Nederland) met de Award ‘Persoonlijkheid van het jaar 2007’ voor bijzondere prestaties als artiest. Zijn laatste optreden was op dinsdag 29 december 2009 in het TV programma TOP 2000 A GoGo van Mathijs van Nieuwkerk.
Programma: Matinee met concert accordeonist Nihad Hrustanbegovic
Klassiek (met o.a. werken van Eric Satie), Jazz (Hot Club de France van Django Reinhardt), Tango nuevo van Astor Piazzolla, Balkan grove (o.a. uit Bosnië, en Macedonië), flamenco, eigen composities van Nihad Hrustanbegovic met o.a. Stork suite (bekend van Heineken extra cold TV commercial), soundtracks en cross-over improvisatie.
Recensie uit de Trouw 18 juli 2009
“Accordeonwonder Nihad Hrustanbegovich debuteerde op 17 juli in het Concertgebouw Amsterdam bij de Robeco Zomerconcerten” . Trouw, 18 juli 2009, door Stan Rijven
Als kind droomde hij van een voetbalcarrière, het werd uiteindelijk accordeonmuziek waarmee hij zou uitblinken. De uit Bosnië-Herzegovina afkomstige Nihad Hrustanbegovic (1973) won op jeugdige leeftijd vijf keer het nationale accordeonconcours in eigen land, driemaal als solist en tweemaal met accordeonensemble. Op vrijdag 17 juli maakte hij zijn debuut in het Concertgebouw Amsterdam bij de Robeco Zomerconcerten. Bij zijn optreden soleerden ook kavalfluitspeler Theodosii Spassov en flamencogitarist Eric Vaarzon Morel. Nihad beheerst muziekgenres als klassiek, tango, balkan, flamenco, jazz en pop: „Voor dit concert speel ik op tango geënte composities. Alle drie soleren we eerst een half uur, daarna improviseren we samen.” Hij bespeelt de concertaccordeon, een ’Pigini’: „Tango is veel breder dan men denkt en niet uitsluitend voor bandoneon gecomponeerd. Het verschil tussen die twee is immens. De bandoneon kent geen registers, de accordeon vijftien. Maar allebei dragen ze hetzelfde gevoel voor een verloren liefde uit.”
Voor Nihad is dat gevoel voorgoed verbonden met het land dat hij in 1994 ontvluchtte: „Ik groeide op in het enige deel van Bosnië dat net zo plat is als Nederland, een breed dal in het noorden, geklemd tussen Servië en Kroatië. Overal hoorde je traditionele muziek. Thuis werd naar klassiek en naar salonmuziek geluisterd, ook naar filmmuziek en Amerikaanse pop, zoals van Paul Anka.” „Iedereen vergeet dat Joegoslavië open lag tussen Oost en West. We konden vrij genieten van Russische en Amerikaanse films, luisteren naar Russische en Amerikaanse muziek. President Tito’s dood in 1980 betekende een grote klap. Alles kwam stil te liggen, er ontstond een machtsvacuüm totdat met de val van de Muur in 1989 ook het communisme wegviel. Ik zat op de middelbare school en had er veel last van, want het concours waaraan ik deelnam zou mijn toekomst bepalen. Ik had, zo bleek, het laatste concours van voormalig Joegoslavië gewonnen”. Tweeënhalf jaar leefde hij onder oorlogsomstandigheden: „Een jaar was ik soldaat, als bewaker. Ik wilde niet vechten noch zelf vermoord worden. Toen Bosnië me aan het front riep, ben ik gevlucht.”
Hij koos voor Nederland wegens een tv-reportage over vluchtelingen: „Nederland kwam eruit als een land waar iedereen zichzelf kon zijn”. En vanwege het voetbal: „Ik was idolaat van het Nederlands elftal dat in 1988 het EK had gewonnen.” Nihad belandde in een asielzoekerscentrum en al spoedig op de ArtEZ en Messiaen Academie in Arnhem, waar hij in 2000 zijn diploma docerend musicus – hoofdvak accordeon – en twee jaar later het diploma uitvoerend musicus haalde. Sindsdien is de Bosnische Nederlander een veelgevraagd accordeonist. Hij speelde bij Flairck en met de Rosenberg familie. De adembenemende vertolkingen van Bach, Grieg, Goebaidoelina en eigen werk op zijn debuut-cd ’The best of Concert Accordion’ (2007), leverde hem prompt een optreden op in ’De wereld draait door’. Spoedig daarop kreeg Nihads compositie ’Wereld promenade’ landelijke bekendheid via een Heineken-reclamespot. Ook Grace Jones wist het accordeonfenomeen te traceren. Onlangs begeleidde hij de popdiva in Paradiso tijdens ’I’ve Seen This Face Before’: „Het is mijn favoriete popsong, die ik duizenden keren gespeeld heb.”

Nihad Hrustanbegovic  -  0031(0) 619578893
Concert artist - Composer - Accordion master
www.nihad-accordeon.com 
info@nihad-accordeon.com


advertentie