string(24) "brabantse-open-kerkendag" Brabantse Open Kerkendag

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Brabantse Open Kerkendag

zaterdag 25 november 2017

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In Grave

Op zaterdag 25 en/of zondag 26 november zijn álle kerken (katholieke, protestantse en met een herbestemming) in Brabant geopend. Dat is althans het streven van een brede werkgroep die deze landelijk unieke manifestatie aan het organiseren is. Door middel van deze eerste Brabantse Open Kerkendag willen de initiatiefnemers de aandacht van een breed publiek vestigen op kerken als voor Brabant bepalend cultureel erfgoed.
Dit is dringend nodig, omdat steeds meer kerken aan de eredienst worden onttrokken en een andere bestemming moeten krijgen. Dat kan alleen als er een Brabant-brede betrokkenheid ontstaat. Daar is de Brabant Open Kerkendag op gericht.

In Grave hebben alle besturen/eigenaren van de kerken en kloosters de handen ineengeslagen en gezorgd voor een verbindend programma. Zowel de vier kerken van de Elisabethparochie, als het Emmaüsklooster, het Kerkje in Velp en kasteelklooster Bronckhorst (het voormalige rode nonnenklooster in Velp) en de Protestantse kerk zijn op beide dagen van 12.00 tot 16.00 uur open.
In elke kerk zal een verteller zijn, die een kort verhaal over de locatie vertelt. Verder zal er in elke kerk het antwoord op een van de vragen te vinden zijn, die in een programmaboekje zijn opgenomen. Bij het goed beantwoorden van alle vragen is een leuke attentie te krijgen. Er is een prachtige fietstocht te maken, die langs alle opengestelde kerken en kloosters leidt.

Het lijkt een vreemde eend in de bijt, dat ook het Graafs Museum meedoet aan de openstelling in het weekend. Maar toevallig vindt in datzelfde weekend vanuit omroep Gelderland een radio-uitzending vanuit Grave plaats over de hertogen van Gelre. Die hele week staat Grave bij omroep Gelderland in de belangstelling vanwege hertog Arnoud van Gelre. De combinatie met de open kerkendag is niet zo vreemd als je bedenkt dat er een herinneringsplaquette van Arnoud van Gelre in de Elisabethkerk hangt en dat Arnoud van Gelre zich persoonlijk bemoeide met de Bagijnen, die om onze kerk heen woonden. In 1436 waren de Bagijnen niet zo serieus meer, dus Arnoud vond het tijd om de regels aan te scherpen!
Al met al redenen genoeg om in het weekend van 25 en 26 november een rondje te maken langs dat prachtige religieus erfgoed dat Grave te bieden heeft!

advertentie