string(33) "euregio-concertreeks--michiel-xie" Euregio concertreeks - Michiel Xie

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Euregio concertreeks - Michiel Xie

donderdag 3 augustus 2017 20:15

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


De finaleklapper van de Internationale muziekzomer “Campus Cleve”. Jonge talentvolle pianisten hebben een reeks masterclasses achter de rug en sluiten af met deze zomeravondconcerten. ‘Ontroerend en steengoed’. 

Vanavond Michel Xie (1992). Hij begon op negenjarige leeftijd met pianolessen in Wageningen. In 2008 werd Michel toegelaten tot de Jong Talentklas van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Hij volgde vijf jaar lang lessen bij Frank Peters. Momenteel studeert Michel in de Master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank van de Laar en Frank Peters. Ook kreeg hij regelmatig bijvaklessen in fortepiano en klavecimbel van Richard Egarr.

Michel won diverse prijzen op verschillende concoursen, zoals het Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (2011, 3e prijs) en het Prinses Christina Concours. Bij het laatste concours won hij in 2010 (pianoduo met Lucas van der Vegt) een 1e prijs. Daarnaast ontving het duo ook prijs van de laureatenjury en de Ensemble Aanmoedigingsprijs. Bovendien mochten zij een concertenreeks geven met het Orkest van het Oosten, tegenwoordig Nederlands Symfonie Orkest (Concert voor twee piano’s en orkest van Poulenc). Ook mochten zij concerten geven met Het Gelders Orkest (Carnaval des Animaux van Saint-Saëns). In 2012 behaalde Michel een 1e prijs in de 3e categorie bij het Prinses Christina Concours in Enschede. Tevens ontving hij de ‘Symfonia Jong Twente Prijs’ (een solistisch optreden met dit orkest).

Michel is ook een actief kamermusicus. Hij speelt regelmatig samen en geeft concerten met zijn pianotrio en klarinettrio. Hij trad ook op tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival op Schiermonnikoog en in Den Haag. Sinds 2013 is Michel presentator in de ‘Classic Express’, de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours. In de zomer van 2014 gaf Michel met zijn klarinettrio een concert in Italië. Op uitnodiging van Prinses Christina hebben zij daar mogen spelen tijdens het CIMA-festival op Monte Argentario.

Michel was initiatiefnemer van de muziektheaterproductie ‘Kabaal in de Keuken’ op muziek van B. Martinu, die in het jaar 2014/2015 gepresenteerd werd in verschillende theaters en festivals. In 2015 was deze productie te zien zijn bij o.a. het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en het Grachtenfestival.

Hij speelt:

R: Schumann - Kreisleriana Op. 16
N. Medtner - Vergeten melodieën Opus. 38

Michel is zeer dankbaar voor de steun van diverse fondsen en stichtingen. Dankzij (financiële) bijdragen van o.a. het Prins Bernhard Cultuurfonds, Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF), Prinses Christina Concours, Heij-Konijn Fonds, Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM) en het Jacques Vonk Fonds was het bijvoorbeeld mogelijk om masterclasses te volgen in Engeland, Italië en Duitsland. Hij volgde masterclasses bij o.a. Håkon Austbø, Malcolm Bilson, Paul Badura-Skoda, Pascal Devoyon, Peter Donohoe, Christopher Elton, Andrei Gavrilov, Jean-Bernard Pommier, Vladimir Tropp, Jan Wijn en Lilya Zilberstein.

Bij de festivalconcerten wordt er geen entreegeld gevraagd. Voor de studenten is het niet alleen belangrijk om podiumervaring op te doen, maar ook dat zij door vrije giften van het publiek hun cursus kunnen herfinancieren, wat mede door de ondersteuning van de Kreis Kleve, de firma Kawai, de Kulturstiftung Sparkasse am Niederrhein, Rijn-Waal Euregio en het engagement van de deelnemende gemeenten ook mogelijk gemaakt wordt.

Zie website: