string(30) "opening-dorpsmoestuin-maashees" Opening dorpsmoestuin Maashees

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Opening dorpsmoestuin Maashees

zondag 25 juni 2017 11:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Aan het fietspad tussen de Goeystraat en de Kalverstraat in Maashees. 

Het idee voor een dorps- /schoolmoestuin bestond al een paar jaren en een locatie was ook al voorhanden. Toch zou het nog tot het najaar van 2016 duren eer de eerste schop daadwerkelijk de grond in zou gaan. De Dorpsraad van Maashees kan nu met gepaste trots, het resultaat presenteren.

Op een voormalige kinderspeelweide had de Dorpsraad, met goedkeuring van de gemeente, een aantal jaren geleden al een fruitpluktuin aangelegd. Binnen deze pluktuin is door vrijwilligers uit het dorp geheel uit eigen middelen en door sponsoring verkregen materialen, een prachtige moestuin gerealiseerd. De tuin is omrand met een haagje van appelbes en een afrastering die de konijnen buiten moet houden. Er zijn 5 moesperken aangelegd die jaarlijkse wisselteelt mogelijk maken. Daarnaast is er ruimte voor een ruim assortiment bessenstruiken en een heuse kruidentuin.

De tuin is aangelegd door met name senioren uit het dorp en wordt ook deels door hen onderhouden. Toch richt het gebruik zich met name op de leerlingen van groep 6/7van de plaatselijke Antonius basisschool. In samenspraak met de school is gekozen voor een aanpak waarbij de betreffende groep een jaar lang de ontwikkelingen in de tuin wekelijks volgt van zaadje tot eindproduct. De kinderen waren dan ook al vroeg in het voorjaar bezig met het voor-zaaien van plantjes in kweekbakjes om deze naderhand te verspenen en uit te planten in de moestuin. Ook het onkruidvrij houden behoort tot de wekelijkse taken van de leerlingen. Doel van het project is dat kinderen niet alleen veel leren over het (biologisch) telen van groenten en fruit maar vooral ook dat ze ervaren hoe ontzettend leuk het is om er mee bezig te zijn. De enthousiaste reacties en het feit dat meerdere kinderen ook thuis aan het tuinieren zijn geslagen, laten zien dat deze opzet lijkt te lukken. De coördinatie van de werkzaamheden rond de tuin alsmede de begeleiding van de wekelijkse sessies met de kinderen zijn in handen van plaatsgenoot en oud-docent Jan Loonen die zelf ook hobbytuinier is in hart en nieren.

De moestuin ligt aan het fietspad tussen de Goeystraat en de Kalverstraat en is nog niet helemaal af. Aan een tafel met zitbankjes wordt nog gewerkt, enkele trellisschermen voor de bessenstruiken moeten nog geplaatst worden en een insectenhotel zou nog een mooie en passende aanwinst vormen. Aan de meest vurige wens, een waterpomp, kan over enkele weken pas voldaan worden.
Omdat de tuin er op dit moment keurig en goed onderhouden bij ligt, heeft de Dorpsraad ervoor gekozen om deze nu ook officieel te openen. Over een aantal weken is het zomervakantie en zullen heel veel groenten en fruit al geoogst zijn. De tuin zal dan al snel in een minder florissante najaarsmodes schieten.

De opening zal plaats vinden op zondag 25 juni om 11.00 uur 

25/06/2017 Van: 11.00 Tot: 12.00
Fietspad tussen De Goeystraat en Kalverstraat in Maashees