Deel dit evenement ‹ Terug naar agenda-overzicht

Expositie over 400 jaar Stadhuis Gennep

woensdag 9 augustus 2017 13:30

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In het Petershuis in Gennep

Vanaf 18 juni t/m 27 augustus wordt in Museum Het Petershuis een themaexpositie gehouden die (hoe kan het anders?) dit jaar in het teken staat van het 400 jaar oude Stadhuis van Gennep. In dit ‘huis van de gemeente’ waren in de loop van de jaren veel verschillende functies ondergebracht. Maar altijd was het ’t bestuurscentrum voor de lokale overheid. In de afgelopen vier eeuwen is er veel veranderd in de taken, de rol en de samenstelling van het bestuur. Maar ook de samenleving als geheel lijkt niet meer op de Gennepse gemeenschap uit 1617, het jaar waarin het Stadhuis in gebruik werd genomen.

De expositie “400 jaar Stadhuis Gennep” neemt bezoekers op beeldende wijze in vogelvlucht mee door vervlogen tijden. Je krijgt een impressie van het dagelijks leven en je komt onder de indruk van de vele oorlogen die de stad eeuwenlang teisterden. Bij binnenkomst word je direct geconfronteerd met de grote stadsbrand die tijdens de 80-jarige oorlog in 1597 het voormalige ‘Raedthuys’ volledig verwoestte. Er passeren Spaanse, Staatse, Franse en Duitse troepen. Je maakt kennis met een pastoor die, zonder de streek te verlaten, maar liefst vijf keer van nationaliteit veranderde en die 200 jaar geleden de Gennepse harmonie oprichtte. En met een activistische dominee die streed voor erkenning van dienstweigeraars maar die eindigde als spion, met ‘Rooie Hanna’, het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van Limburg en met een dynamische en populaire burgemeester in oorlogstijd.

Tijdens de officiële opening van de expositie op zaterdag 17 juni presenteert Genneps stadshistoricus Wiel van Dinter zijn nieuwste publicatie: ‘Gennep in het Kleefse Land’. Daarin beschrijft hij het dagelijks leven in Gennep tussen 1560 en 1630 en de staatkundige en religieuze verhoudingen in die tijd. Dit inkijkje in de samenleving van rond de eeuwwisseling van de 16e naar de 17e eeuw, is in het museum verkrijgbaar voor slechts €5.

400 Jaar Stadhuis Gennep/vier eeuwen lokale geschiedenis is van 18 juni t.e.m. 27 augustus 2017 te zien in museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, van 13.30 tot 17 uur. De toegang is vrij. Meer informatie op www.museumhetpetershuis.nl en www.liefdevoorlimburg.nl

advertentie