Deel dit artikel ‹ Terug

Feestelijke oplevering natuurgebied de Vilt

Geplaatst op: vrijdag 27 augustus 2010


Op zaterdag 4 september om 12.00 uur, verricht gedeputeerde Onno Hoes van de Provincie Noord-Brabant de openingshandeling van het herstelde natuurgebied De Vilt. De Vilt is een oude Maasmeander tussen de kernen Beugen en Oeffelt in de gemeente Boxmeer. Gedeputeerde Hoes onthult de eerste regel van een gedicht over De Vilt van de Boxmeerse dichteres Mientje Wever: ‘Vilt ik zoj ow wille bezinge’.

Tussen 13.00 – 17.00 uur kan iedereen een interactieve wandelroute door De Vilt volgen. De start- en finishplek is Zorgboerderij De Haartse Hoeve, Laag Werveld 6, Beugen. Er is een kortere route van maximaal 1,5 uur en een langere route via Oeffelt en het Duits Lijntje van maximaal 2,5 uur. Op verschillende stops tijdens de wandeling worden de bezoekers bijgepraat over de herstelwerk- zaamheden, waterkwaliteit, beheer, flora en fauna, hengelsport en cultuurhistorie van De Vilt. Routekaarten voor 4 september zijn op de zorgboerderij verkrijgbaar. Bezoekers kunnen na de wandeling een officiële routekaart van De Vilt mee naar huis nemen.

De afgelopen jaren werd De Vilt hersteld in opdracht van de gemeente Boxmeer, Brabants Landschap en Waterschap Aa en Maas. Het doel hiervan was de verbetering van de waterkwaliteit en het behoud van bijzondere planten en dieren. Daarvoor zijn onder meer de plassen Grote Vilt Oost en West en het Ambtenarengat uitgebaggerd en is de begroeiing rondom de plassen vervangen. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in het kader van de Reconstructie Peel en Maas van de Provincie Noord-Brabant.