Deel dit artikel ‹ Terug

Het officiƫle Brabantse leesplenkske

Geplaatst op: maandag 14 juni 2010


In 2010,dit jaar dus, is het 100 jaar geleden dat het leesplankje met het : “aap, noot, mies”, op de markt kwam.
Veel kinderen leerden lezen met het leesplankje, met de bijbehorende vertelplaat,het letterdoosje,het leerboekje en het klassikale leesbord.

Speciaal voor het Katholieke onderwijs werd in 1905 door de Tilburgse frater Euthymius Becker,het leesplankje ontworpen met de woorden: “aap, roos, zeef, muur, voet, neus, lam, gijs, riem, muis, ei, juk, jet, wip, does, hok, bok, kous.”

En dan nu, het eerste Brabantse leesplankje, uigegeven en samengesteld door Brabants dialectzanger Nico van de Wetering, het is gebaseerd op het leesplankje van Becker. Dit Brabantse leesplenkske wordt in het boek:” Compleet Brabant(s)”, onlangs uitgegeven door het Brabants dialectfestival, aangekondigd als zijnde:” het officiële Brabantse leesplenkske”.

Het onderscheid zich van andere,lokale leesplankjes,waarbij vaak 2- en 3-lettergrepige woorden gebruikt werden,wat bij de leesplankjes bijna nooit gedaan werd, en waarbij lang niet altijd alle letters en samengestelde letters gebruikt werden. Vaak is het een samenraapsel van wat woorden uit die streek, en daarbij werden dan wat tekeningetjes geplaatst.

Net als vroeger worden bij het leesplankje van Nico van de Wetering, wel al die letters gebruikt, behalve ,net als toen, de”x”en de “y”, en het betreft allemaal eenlettergrepige woorden: vaon, moor, pee, bruur, koei, geut, aks, weij, kiet, juin, teil, zult, perd, fist, roei, hoi, port, skouw.
Het geheel is alleen als poster te verkrijgen ( A3 formaat), en het is rijkelijk voorzien van vele kleuren. Naar gelang de smaak, kan er zelf een lijst bijgezocht worden .

Info over het Brabantse Leesplenkske is per e-mail te verkijgen: nvandewetering@kpnmail.nl of telefonisch : 0413 475291.