Deel dit artikel ‹ Terug

Interview met Dr Peelen commissielid Giovanni van Loon

Geplaatst op: donderdag 31 mei 2018


Waarom ben je lid geworden van de Dr Peelen Commissie?
Ik ben destijds gevraagd om zitting te nemen in de commissie door Jan van Neerven, een van de initiatiefnemers van de prijs. Vanuit verschillende delen van de gemeente en vanuit verschillende disciplines werden er toen mensen gezocht. Bij mij kwamen ze terecht omdat ik actief was bij Gryphus en Op De Tôffel in Vierlingsbeek en van daaruit ervaring had met popmuziek, theater en andere vormen van (jongeren)cultuur. In vond het mooi dat de Gemeente Boxmeer een prijs in het leven had geroepen om jaarlijks culturele organisaties of evenementen in het zonnetje te zetten en daardoor extra aandacht te schenken aan al het fraais dat er op veel plekken binnen de gemeente gebeurt. Daar wilde ik wel mijn steentje aan bijdragen.

Waarom is cultuur in het algemeen belangrijk volgens jou?
Omdat cultuur ontroert, verbindt, iets leert, verrast, je aan het denken zet, mooi is, lelijk is, discussie oproept, inspireert, beschermt, behoudt, humor heeft, creativiteit bevordert en noem de hele rimram maar op. Denk niet dat er iemand op deze aardkloot is die niets met cultuur heeft, al heeft hij dat misschien niet door en roept hij nog zo hard dat cultuur niet aan hem besteed is.

Is cultuur belangrijk in jouw leven?
Denk wel dat veel dingen die ik doe cultureel gerelateerd zijn. Bemoei me bijvoorbeeld met het programma van Op De Tôffel en doe in Gryphus ook een aantal dingen waaronder het cabaretprogramma. Mag ook graag een (pop)concert of festival bezoeken of op een trombone blazen bij een joekskapel. Verder zie ik nog wel eens een documentaire of spits ik mijn oren bij een radioprogramma als Kunststof. Ter lering ende vermaeck. Zonder de pretentie te hebben alles te begrijpen.

Hoe lastig is het om de aanmeldingen te filteren voor de uiteindelijke nominaties?
Om van de lange lijst voordrachten, de suggesties die zijn binnengekomen, te komen tot een korte valt meestal wel mee. Vaak zit er toch een aantal voordrachten tussen die niet voldoet aan de criteria voor de prijs. Daarna wordt het wel lastiger ,want dan wordt het vaak toch appels met peren vergelijken. Daar heeft de commissie een protocol voor gemaakt en het doorlopen daarvan helpt bij het maken van keuzes. Wat niet wegneemt dat het ook dan toch nog altijd moeilijk blijft. Er zijn zoveel mooie dingen her en der. En een appel is net zo lekker als een peer. Of een banaan. Of een abrikoos.

Wie kunnen er genomineerd worden?
De commissie nomineert, 'het publiek' draagt voor. Eigenlijk moet er dus gezegd worden: Wie kunnen er voorgedragen worden? Organisaties, initiatieven, personen die iets bijzonders presteren of gepresteerd hebben op cultureel gebied. En daarmee ook weer iets teruggeven aan (de inwoners van) de gemeenschap. Klein of groot(s). Dus niet de schilder die alleen in opdracht prachtige portretten maakt en daarmee zijn brood verdiend, maar wel de dichter die middelbare scholieren stimuleert om te dichten tijdens een een poetryslam. Ik noem maar iets.

Hoe zou een wereld zonder cultuur er uitzien?
Als een wereld zonder water, zuurstof, brood, natuur, sport en noem maar op. Zonder kan niet. Of ja, strikt genomen natuurlijk wel, maar het is dan wel een stuk minder mooi en leefbaar.

Geinspireerd geraakt door het interview en wil je iemand nomineren?
Dat kan via: www.drpeelen.nl